PRZEPIS
wstecz

GRILLOWANY CEFAL Z SAŁATKĄ Z KOMOSY I ZIELONYMI SZPARAGAMI NA JOGURCIE I PIANIE Z RABARBARU

Autor przepisu: Damian Nowakowski

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 1 kgcefala
  • 450 gcukru
  • 250 gsoli morskiej
  • 50 gświeżej kolendry
  • 1 limonka
  • oliwa cytrynowa Wiberg

Cefal z grilla

Sposób przygotowania:

  1. Wyporcjuj rybę po około 180 g.
  2. Otrzyj skórkę z limonki, posiekaj kolendrę, wymieszaj wszystko z solą i cukrem.
  3. Powstałą mieszaniną zasyp dokładnie rybę i zostaw do zamarynowania na około pół godziny.
  4. Opłucz kawałki ryby i osusz je na papierowym ręczniku.
  5. Natnij skórę, skrop oliwą i grilluj z obu stron.
Składniki
  • 500 gzielonych szparagów
  • 100 gnatki pietruszki
  • 50 gtartego sera Bursztyn
  • 20 goliwy z oliwek
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sól
  • pieprz

Grillowane zielone szparagi

Sposób przygotowania:

  1. Usuń twarde części szparagów.
  2. Posiekaj natkę pietruszki.
  3. Szparagi wymieszaj z natką, skórką cytrynową i oliwą, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Tak przygotowane grilluj przed serwisem.
  5. Pod koniec grillowania posyp szparagi serem dojrzewającym i grilluj do momentu, gdy ser delikatnie się rozpuści i przyklei.
Składniki
  • 100 gkomosy ryżowej 3 kolory Melvit
  • 2 pomidory
  • 10 oliwek kalamata
  • 20 gpistacji
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 5 gzielonego pieprzu
  • 2 glistków kolendry
  • 2 glistków mięty
  • sok z 1 limonki
  • oliwa z oliwek Monini
  • sól
  • pieprz

Sałatka z komosą ryżową

Sposób przygotowania:

  1. Przepłucz komosę na sicie pod bieżącą wodą. Ugotuj w osolonej wodzie w stosunku 1 : 2.
  2. Zostaw do wystudzenia.
  3. Pomidory pokrój w concasse, a cebulę i wypestkowane oliwki w drobną kostkę. Zioła posiekaj. Odsączony z zalewy zielony pieprz i pistacje rozgnieć. Część pistacji zostaw w całości do dekoracji.
  4. Połącz wszystkie składniki sałatki, skrop oliwą, dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Składniki
  • 500 grabarbaru
  • 500 mlwody
  • 30 gcukru
  • 10 glecytyny sojowej
  • skórka i sok z 1 pomarańczy
  • 5 gsoli

Piana z rabarbaru

Sposób przygotowania:

  1. Do misy Thermomixa włóż cukier i skórkę pomarańczową, rozdrobnij przez 20 sekund przy prędkości 9.
  2. Dodaj rabarbar, wodę i sok z pomarańczy. Gotuj przez 30 minut w temperaturze 90°C, ustawiając prędkość 1.
  3. Drobne sito wyłóż ręcznikiem papierowym i przelej powstały płyn. Zostaw do odcedzenia i ostygnięcia. Wstaw do lodówki.
  4. Przed serwisem przelej płyn rabarbarowy do wysokiego dzbanka, dodaj lecytynę i sól i podbij na pianę za pomocą blendera ręcznego.
Składniki
  • 300 mloleju
  • 250 gjogurtu greckiego FigAnd
  • 100 gliści kolendry
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 50 gświeżego szpinaku

Sos jogurtowy z oliwą kolendrową

Sposób przygotowania:

  1. Listki kolendry przełóż do Thermomixa. Dodaj olej i myty szpinak. Podgrzej do 65°C. Blenduj na maksymalnych obrotach przez 2 minuty.
  2. Pozostaw oliwę do wystudzenia w kielichu. Przecedź przez filtr do kawy.
  3. Jogurt dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Polej zieloną oliwą, delikatnie zamieszaj łyżką, aby uzyskać efekt rozwarstwienia.
Sposób podania
Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj odłożonymi pistacjami oraz mikroliśćmi.