GRILLOWANY ŁOSOŚ NA SAŁATCE Z SOLIRODU I ANANASA
Autor przepisu: Adam Ciupka
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 10 steków z łososia
- 50 gprzyprawy Cajun
- 1 kgsolirodu
- 0,5 kgobranego ananasa
- 10 gdymki
- 2 gpieprzu zielonego liofilizowanego
- 0,5 mlAceto Plus cytrusowego
- 0,5 mloliwy pomace
- kwiaty jadalne
Sposób przygotowania
1. Łososia umieść w 5% solance na ok. 2-3h, osusz i dopraw przyprawą Cajun.
2. Następnie grilluj go z każdej strony do uzyskania temperatury w środku 48°C.
3. Sałatkę zacznij od zblanszowania solirodu w lekko osłodzonej wodzie.
4. Do zimnego i osuszonego solirodu dodaj pokrojonego w julienne ananasa oraz dymkę.
5. Połącz Aceto Plus z oliwą, dopraw pieprzem. Tak powstałym sosem polej sałatkę.
6. Zgrillowanego steka z łososia ułóż na sałatce i obsyp jadalnymi kwiatami lub mikroziołami .