PRZEPIS
wstecz

GRILLOWANY ŁOSOŚ NA SAŁATCE Z SOLIRODU I ANANASA

Autor przepisu: Adam Ciupka

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 10 steków z łososia
  • 50 gprzyprawy Cajun
  • 1 kgsolirodu
  • 0,5 kgobranego ananasa
  • 10 gdymki
  • 2 gpieprzu zielonego liofilizowanego
  • 0,5 mlAceto Plus cytrusowego
  • 0,5 mloliwy pomace
  • kwiaty jadalne

Sposób przygotowania

1. Łososia umieść w 5% solance na ok. 2-3h, osusz i dopraw przyprawą Cajun.
2. Następnie grilluj go z każdej strony do uzyskania temperatury w środku 48°C.
3. Sałatkę zacznij od zblanszowania solirodu w lekko osłodzonej wodzie.
4. Do zimnego i osuszonego solirodu dodaj pokrojonego w julienne ananasa oraz dymkę.
5. Połącz Aceto Plus z oliwą, dopraw pieprzem. Tak powstałym sosem polej sałatkę.
6. Zgrillowanego steka z łososia ułóż na sałatce i obsyp jadalnymi kwiatami lub mikroziołami .