PRZEPIS
wstecz

GRILLOWANY SER MANOURI Z CIASTEM KATAIFI I OWOCOWYM DRESSINGIEM

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 5 krążków sera manouri
  • 250 gciasta kataifi
  • 150 gmasła
  • 20 mloliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Manouri i ciasto kataifi

Sposób przygotowania:

  1. Posmaruj ser oliwą i zgrilluj.
  2. Wymieszaj ciasto kataifi z rozpuszczonym masłem, solą i pieprzem.
  3. Uformuj w ringu i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.
Składniki
  • 200 mloliwy z oliwek
  • 100 gpurée z malin
  • 50 mlgrenadiny
  • 30 mloctu z granatów
  • 30 gmusztardy Dijon
  • sól

Owocowy dressing

Sposób przygotowania:

  1. Połącz musztardę z octem z granatów, malinowym purée i grenadiną.
  2. Powoli mieszaj, dolewając oliwę z oliwek.
  3. Dopraw do smaku.
Składniki
  • 250 gświeżych owoców jagodowych (truskawki, maliny, borówki, porzeczki)
  • 5 świeżych fig
  • 1 owoc granatu
  • świeża mięta
  • mikroliście

Wykończenie

Sposób podania:

  1. Serwuj grillowany manouri na pieczonym cieście kataifi.
  2. Wokół ułóż owoce i listki ziół.
  3. Całość polej dressingiem i obsyp pestkami granatu.