PRZEPIS
wstecz

GRILLOWANY TUŃCZYK NA SAŁATCE Z FASOLI

grillowany tuńczyk
grillowany tuńczyk

Autor przepisu: Dawid Grucel

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 4 steki z tuńczyka
  • 30 goliwy z oliwek
  • 30 gsoku z cytryny
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 30 gposiekanego rozmarynu
  • 410 gfasoli
  • 130 gsuszonych pomidorów
  • 1 duża szalotka cienko pokrojona
  • 100 grukoli
  • 45 goliwy z oliwek extra virgin
  • 30 gsoku z limonki
  • 30 gmusztardy grubo ziarnistej
  • 30 gmiodu płynnego

Sposób przygotowania

  1. Tuńczyka ułóż w naczyniu. Skrop oliwą, sokiem z cytryny i posyp czosnkiem oraz rozmarynem. 
  2. Odwróć aby dokładnie się zamoczył, następnie przykryj folią i wstaw do lodówki na 30 min.
  3. Fasolę przełóż do dużej miski, dodaj pomidory, cebulę, rukolę i wymieszaj. 
  4. Oliwę, sok z cytryny, wymieszaj z musztardą i dodaj miód. Przypraw do smaku. 
  5. Rozgrzej patelnię grillową lub zwykłą i smaż tuńczyka na średnim ogniu przez 2 min z każdej strony. 
  6. Sałatkę polej dresingiem i połóż na wierzchu tuńczyka. Sałatkę można serwować również na ciepło.