GRILLOWANY TUŃCZYK Z PURÉE ZIEMNIACZANYM Z 'NDUJĄ I WARZYWAMI

Autor przepisu: Artur Musztyfaga
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
Pobierz przepis
- 2,5 kgpolędwicy z tuńczyka
- 200 gRamy Culinesse
- pieprz pomarańczowy Wiberg
- sos ponzu
Tuńczyk
Sposób przygotowania:
- Polędwicę z tuńczyka wyporcjuj na plastry o grubości około 2 cm.
- Ułóż w GN i zamarynuj w ponzu i pieprzu pomarańczowym.
- Smaż na dobrze rozgrzanej patelni grillowej, podlewając delikatnie Ramą Culinesse.
- 2 kgpurée ziemniaczanego
- 150 gRamy Culinesse
- 100 g’ndui
- masło 82%
- sól do smaku
Purée 'nduja
Sposób przygotowania:
- 'Nduję pokrój w kostkę i podsmaż na patelni do uzyskania ostrego w smaku i wyrazistego w kolorze masła smakowego.
- Purée rozgrzej na patelni, podlewając Ramą Culinesse i dodając masło smakowe.
- Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji, dopraw solą do smaku.
- 1 kgzielonych szparagów
- 200 gkalafiorów mini
- 100 gpomidorków cherry
- 100 gmasła klarowanego
- zioła włoskie Wiberg
- sól Maldon
Warzywa
Sposób przygotowania:
- Szparagi obierz, kalafior oczyść i pokrój w plastry, pomidory przekrój na pół.
- Na patelni rozgrzej większą część masła. Delikatnie obsmaż szparagi, następnie dodaj kalafior i smaż razem, delikatnie podlewając wodą.
- Odparuj wodę, dodaj pozostałe masło, dopraw solą i ziołami włoskimi.
- groszek wąsaty
Wykończenie
Sposób podania:
- Ułóż purée na talerzu, korzystając z okrągłej formy. Na ziemniakach połóż zgrillowanego tuńczyka, a obok warzywa.
- Udekoruj groszkiem wąsatym.