PRZEPIS
wstecz

GRILLOWANY TUŃCZYK Z PURÉE ZIEMNIACZANYM Z 'NDUJĄ I WARZYWAMI

Autor przepisu: Artur Musztyfaga

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10


Pobierz przepis
Składniki
  • 2,5 kgpolędwicy z tuńczyka
  • 200 gRamy Culinesse
  • pieprz pomarańczowy Wiberg
  • sos ponzu

Tuńczyk

Sposób przygotowania:

  1. Polędwicę z tuńczyka wyporcjuj na plastry o grubości około 2 cm.
  2. Ułóż w GN i zamarynuj w ponzu i pieprzu pomarańczowym.
  3. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni grillowej, podlewając delikatnie Ramą Culinesse.
Składniki
  • 2 kgpurée ziemniaczanego
  • 150 gRamy Culinesse
  • 100 g’ndui
  • masło 82%
  • sól do smaku

Purée 'nduja

Sposób przygotowania:

  1. 'Nduję pokrój w kostkę i podsmaż na patelni do uzyskania ostrego w smaku i wyrazistego w kolorze masła smakowego.
  2. Purée rozgrzej na patelni, podlewając Ramą Culinesse i dodając masło smakowe.
  3. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji, dopraw solą do smaku.
Składniki
  • 1 kgzielonych szparagów
  • 200 gkalafiorów mini
  • 100 gpomidorków cherry
  • 100 gmasła klarowanego
  • zioła włoskie Wiberg
  • sól Maldon

Warzywa

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi obierz, kalafior oczyść i pokrój w plastry, pomidory przekrój na pół.
  2. Na patelni rozgrzej większą część masła. Delikatnie obsmaż szparagi, następnie dodaj kalafior i smaż razem, delikatnie podlewając wodą.
  3. Odparuj wodę, dodaj pozostałe masło, dopraw solą i ziołami włoskimi.
Składniki
  • groszek wąsaty

Wykończenie

Sposób podania:

  1. Ułóż purée na talerzu, korzystając z okrągłej formy. Na ziemniakach połóż zgrillowanego tuńczyka, a obok warzywa.
  2. Udekoruj groszkiem wąsatym.