PRZEPIS
wstecz

HOUEVOS RANCHEROS

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 500 gpomidorów pelati w puszce
  • 50 gcebuli pokrojonej w kostkę
  • 50 gczerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 30 mlsoku z cytryny
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 0,5 świeżej papryczki jalapeño
  • kumin
  • papryka wędzona
  • oliwa z oliwek
  • sól

Sos pomidorowy

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku podgrzej oliwę, dodaj cebulę i zeszklij ją.
  2. Następnie dodaj przyprawy, czerwoną paprykę, jalapeño i czosnek.
  3. Podsmaż przez 3 minuty i dodaj pomidory.
  4. Duś około 10 minut, dopraw sokiem z cytryny i solą.
Składniki
  • 200 gczarnej fasoli z puszki, z zalewą
  • kumin
  • papryka wędzona
  • sól
  • pieprz

Czarna fasola

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku podgrzej przyprawy, dodaj fasolę razem z zalewą.
  2. Zagotuj, zestaw z ognia i widelcem rozgnieć fasolę do uzyskania konsystencji pasty.
Składniki
  • 200 gczarnej fasoli
  • 40 mloliwy z oliwek
  • czosnek granulowany
  • cebula w proszku
  • kumin
  • papryka słodka
  • czarny pieprz
  • chili
  • sól

Chrupiąca fasola

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj przyprawy z oliwą z oliwek.
  2. Dodaj fasolę i dokładnie wymieszaj.
  3. Przełóż na pergamin i piecz w 200°C około 20 minut, aż fasola będzie chrupiąca.
Składniki
  • 10 kiełbasek białych parzonych
  • 10 tortilli kukurydzianych żółtych
  • 10 jaj
  • 250 gpomidorków cherry
  • 200 gsera korycińskiego
  • 1 awokado
  • 1 świeża papryczka jalapeño
  • oliwa chili
  • liście świeżej kolendry

Przygotowanie całości i wykończenie

Sposób przygotowania:

  1. Kiełbaskę natnij i zgrilluj z dwóch stron.
  2. Tortillę obsmaż z dwóch stron na gorącym oleju.
  3. Przygotuj jaja sadzone.
  4. Posmaruj tortillę pastą z fasoli, ułóż na niej kiełbaskę i jajo, polej ciepłym sosem pomidorowym.
  5. Dodaj plastry awokado i jalapeño, pokrojone pomidorki cherry, pokruszony ser koryciński i listki kolendry.
  6. Całość polej oliwą i posyp pieczoną fasolą. Możesz także ułożyć według własnej koncepcji.