HOUEVOS RANCHEROS
Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 500 gpomidorów pelati w puszce
- 50 gcebuli pokrojonej w kostkę
- 50 gczerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- 30 mlsoku z cytryny
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 0,5 świeżej papryczki jalapeño
- kumin
- papryka wędzona
- oliwa z oliwek
- sól
Sos pomidorowy
Sposób przygotowania:
- W rondelku podgrzej oliwę, dodaj cebulę i zeszklij ją.
- Następnie dodaj przyprawy, czerwoną paprykę, jalapeño i czosnek.
- Podsmaż przez 3 minuty i dodaj pomidory.
- Duś około 10 minut, dopraw sokiem z cytryny i solą.
- 200 gczarnej fasoli z puszki, z zalewą
- kumin
- papryka wędzona
- sól
- pieprz
Czarna fasola
Sposób przygotowania:
- W rondelku podgrzej przyprawy, dodaj fasolę razem z zalewą.
- Zagotuj, zestaw z ognia i widelcem rozgnieć fasolę do uzyskania konsystencji pasty.
- 200 gczarnej fasoli
- 40 mloliwy z oliwek
- czosnek granulowany
- cebula w proszku
- kumin
- papryka słodka
- czarny pieprz
- chili
- sól
Chrupiąca fasola
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj przyprawy z oliwą z oliwek.
- Dodaj fasolę i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż na pergamin i piecz w 200°C około 20 minut, aż fasola będzie chrupiąca.
- 10 kiełbasek białych parzonych
- 10 tortilli kukurydzianych żółtych
- 10 jaj
- 250 gpomidorków cherry
- 200 gsera korycińskiego
- 1 awokado
- 1 świeża papryczka jalapeño
- oliwa chili
- liście świeżej kolendry
Przygotowanie całości i wykończenie
Sposób przygotowania:
- Kiełbaskę natnij i zgrilluj z dwóch stron.
- Tortillę obsmaż z dwóch stron na gorącym oleju.
- Przygotuj jaja sadzone.
- Posmaruj tortillę pastą z fasoli, ułóż na niej kiełbaskę i jajo, polej ciepłym sosem pomidorowym.
- Dodaj plastry awokado i jalapeño, pokrojone pomidorki cherry, pokruszony ser koryciński i listki kolendry.
- Całość polej oliwą i posyp pieczoną fasolą. Możesz także ułożyć według własnej koncepcji.