PRZEPIS
wstecz

JAJKO W KOSZULCE (POCHÉ) NA ŁOSOSIU MOWI Z NOWALIJKAMI

jajko w koszulce
jajko w koszulce

Autor przepisu: Dawid Grucel

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1

Składniki
  • croissant
  • łosoś wędzony na zimno MOWI
  • kremowy naturalny Violife
  • świeży szpinak
  • awokado
  • 1 bananowa szalotka
  • 2 jajka
  • 140 mlpłynnego żółtka
  • 200 gmasła
  • estragon liofilizowany
  • 120 mlwytrawnego białego wina
  • 15 mloctu winnego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Wypiecz croissanta na lekko brązowy kolor, pozwól mu ostygnąć i przekrój na pół.
  2. Przygotuj sos berneński: zagotuj wino z odrobiną octu winnego, posiekaną szalotką i estragonem. Zredukowany płyn ubij na sztywną pianę z żółtkami, dodaj masło o temperaturze pokojowej, przypraw solą i pieprzem.
  3. Posmaruj obie części rogalika Kremowym naturalnym i ułóż na nich kolejno zblanszowany szpinak, dwa duże plastry łososia przełożone plastrami awokado oraz jajko w koszulce.
  4. Polej wszystko sosem berneńskim.