wstecz

Jesień, czyli dyniowy sezon. Poznaj nasze inspiracje i pomysły na dania z dyni!

Kiedy aura za oknem staje się prawdziwie jesienna, trudno wyobrazić sobie sezonowe potrawy bez aromatycznej, intensywnie pomarańczowej dyni. Ta roślina znajduje zastosowanie w każdym rodzaju potrawy; dania śniadaniowe, przystawki, zupy, dania główne, sałatki, desery, koktajle… Smak dyni cieszy się w ostatnich latach niewyobrażalną popularnością. Wykorzystaj to, by stworzyć sezonową kartę, która zachwyci Twoich Gości!

Dynia w roli głównej. Jak wykorzystać ją w swoich potrawach?

Dynię bez wątpienia możemy uznać za królową jesiennego gotowania. Listopad to czas, w którym wysokie temperatury raczej już nas nie rozpieszczają, co oznacza, że świetnym pomysłem jest zadbanie o naturalną odporność i sięganie po produkty pełne prozdrowotnych substancji. Dyni tego prozdrowotnego potencjału nie da się odmówić! Jest stosunkowo niskokaloryczna, niezwykle bogata w karotenoidy (wystarczy spojrzeć na ten niesamowity kolor!), błonnik, witaminy z grupy B i cynk. Ceni się ją także za uniwersalność w kuchni. Jej charakterystyczny, ale stonowany smak daje szefom kuchni wielkie pole do popisu, co ci oczywiście skrzętnie wykorzystują, tworząc z jej użyciem zachwycające kompozycje.

Słów kilka o rodzajach dyni

Istnieje niemal dwadzieścia gatunków jadalnych dyń, spośród których kilka należy do najpopularniejszych i najczęściej pojawiających się potrawach. Chociaż klasycznie dynię kojarzymy przede wszystkim z jaskrawo pomarańczową barwą, w ostatnim czasie prym w popularności wiedzie dynia muscat, zwana także prowansalską lub francuską, która pomarańczowa jest jedynie po części – jej skórka wybarwiona jest paletą rozmaitych odcieni pomarańczu, zieleni i brązu. Muscat jest słodkawą odmianą o delikatnym, ale wyraźnie wyczuwalnym aromacie melona. Można jeść ją nawet na surowo (po uprzednim usunięciu skórki). Doskonale odnajduje się w wypiekach, ale też i w daniach wytrawnych, w których jej słodki smak wprowadza do potrawy bogactwo ciekawych akcentów.

Dynia piżmowahokkaido to kolejne dwa rodzaje dyni jadalnej, które znajdziesz w niemal każdej sezonowej karcie. Zarówno z dyni piżmowej, jak i hokkaido przygotujesz niemal wszystkie popularne jesienne dania: zupy krem, delikatne kluski, purée, curry, a także pasty kanapkowe, sosy, ciasta i desery. W smaku różnią się od siebie dość subtelnie; dynia piżmowa jest nieco słodsza, a w hokkaido doszukasz się orzechowych i ziemnych akcentów. Zdecydowanie najłatwiej rozróżnić je po wyglądzie. Dynia piżmowa jest podłużna, w kształcie gruszki, hokkaido zaś – intensywnie pomarańczowa i przypomina kształtem cebulę. Hokkaido rozpoznasz także po zwartym, mączystym miąższu w konsystencji podobnej do ziemniaka. Dynie rosną w najróżniejszych kształtach i kolorach – jeśli zależy Ci na fantazyjnej prezentacji, koniecznie sprawdź dostępne w naszym webshopie jadalne dynie ozdobne!

Klasyczne potrawy z dynią

Jak już wspominaliśmy, dynię wyróżnia uniwersalność w zastosowaniu. Z jakimi jednak składnikami łączyć ją, aby uzyskać atrakcyjne dla Twoich Gości smaki? W jakich rodzajach dań odnajduje się najlepiej? Oto kilka naszych propozycji! Zacznijmy od klasyków. Najczęstszymi potrawami przyrządzanymi z wykorzystaniem dyni jest bez wątpienia purée dyniowe, zupa krem z dyni i ciasto dyniowe.

dynia

Purée z powodzeniem przygotujesz zarówno z pieczonej, jak i gotowanej dyni, chociaż pierwsza z tych możliwości pozwala na przygotowanie zdecydowanie bardziej aromatycznego dania. Dyniowe purée sprawdza się zarówno w roli bazy ciast czy zup, jak i jako dodatek do mięsa lub ryb. Możesz podawać je na przykład zamiast ziemniaków! Do purée z dyni świetnie pasują ostre i korzenne przyprawy, które idealnie podkreślają jej naturalną słodycz. Imbir, chili, kurkuma… wybierz to, co najbardziej pasuje do Twojej koncepcji!

Zupa krem z dyni to typowe jesienne danie – rozgrzewa, rozbudza i wzmacnia! Świetnie smakuje zarówno w wersji ostrej i łagodnej. Aby uzyskać idealnie aksamitną, kremową konsystencję, dodaj także marchew, ziemniaki i odrobinę śmietanki. Zupa dyniowa świetnie komponuje się z razowymi grzankami, a jej aromat z powodzeniem wzbogaci dodatek pora, cebuli, czosnku i curry.

Ciasto dyniowe stało się już klasyką deserową. Wykorzystanie tej rośliny do przyrządzenia deseru jest świetnym sposobem na pełne wykorzystanie jej niebanalnej słodyczy. Polecamy ciasto dyniowe zwłaszcza w wersji wzbogaconej o krem orzechowy, a także rodzynki, mielone goździki, wiórki kokosowe i płatki jadalnych kwiatów!

Przygotuj coś wyjątkowego!

Dynia doskonale dogaduje się z makaronami – zarówno jako dodatek do ciasta lub baza do farszu, jak i jako główny składnik gęstego i aromatycznego sosu! Gnocchi dyniowe z kiszoną gruszką, miodem i serem pleśniowym to potrawa, która na długo zapadnie w pamięć Gościom Twojego lokalu. Ta wyważona kompozycja słodkich, kwaśnych i wytrawnych akcentów pozwala na wydobycie z dyni smaku w zupełnie nowej odsłonie. Jeżeli chcesz przyrządzić makaron z sosem dyniowym, idealnie do takiego dania sprawdzi się tagliatelle. Do sosu warto dodać cebulę, czosnek, paprykę wędzoną i siekane suszone pomidory!

Dynia jest doskonałą bazą do kulinarnych eksperymentów foodpairingowych. Z czym ją łączyć? Polecamy pieczoną dynię z sosem na bazie pasty tahini – intensywny, lekko gorzkawy smak sezamu stanowi idealny kontrapunkt dla dyniowej słodyczy. Tahini świetnie smakuje zwłaszcza w towarzystwie składników o kwaskowym charakterze – danie wykończ owocem granatu, który nie tylko wybornie skomponuje się z resztą potrawy, ale też posłuży za jej ozdobę! Upieczenie dyni pozwala na wydobycie z niej unikalnych, orzechowych nut smakowych, które nie są aż tak wyczuwalne w przypadku przyrządzania jej z wykorzystaniem innych metod. Walory te możesz dodatkowo wzmocnić podając pieczoną dynię z orzechami i serem feta, której intensywny i słony smak zbalansuje potrawę i w ciekawy sposób skontrastuje słodycz!

dynia

Fanów lżejszych posiłków z pewnością zadowolisz sałatką z dynią, ciecierzycą, czosnkiem, oliwą ziołową i serem feta! Do tej sałatki najlepiej sprawdzi się pieczona dynia muscat, której pełny charakteru smak doskonale zgra się z intensywną fetą. Hummus z dynią, pieczoną papryką i marchewką to z kolei idealny kandydat na jesienną przystawkę, zwłaszcza w parze z ciemnym chlebem na zakwasie. Oczywiście chleb możesz podać w formie grzanek, aby zachować rozgrzewający charakter potrawy, z jakim kojarzona jest dynia!

Jesień i zbliżająca się zima to czas, w którym warto także zaoferować Gościom dania z kiszonymi składnikami. A mało co smakuje tak niezwykle w kiszonej wersji, jak dynia – ta niecodzienna z pozoru koncepcja z pewnością zachwyci każdego, kto przekona się o niej na własnym podniebieniu. Przetestuj różne zestawy przypraw – na początek polecamy czosnek, koper, cynamon i goździki!

Na kartach wyrafinowanych restauracji dynia także bez wątpienia się odnajdzie. Jak wykorzystać ją w fine diningu? Oto propozycja prosto z naszego Chefs Atelier! Pieczona dynia, purée z dyni i moreli, a do tego oliwa ziołowa, tiul z pestek dyni i siemienia lnianego. Słodko, aromatycznie i wykwintnie! Możesz też sięgnąć do korzeni europejskich kulinariów i przyrządzić wariację na temat francuskiej terriny – na przykład z pieczonej dyni piżmowej owiniętej cukinią z prażonymi płatkami migdałowymi, sosem z suszonych maślaków, chipsem z wędzonego ziemniaka i popcornem sorgo!

Najsłynniejszy dyniowy przepis na świecie

Nie możemy nie wspomnieć także o prawdziwym hicie ostatnich lat, który po podbiciu serc mieszkańców Stanów Zjednoczonych wziął szturmem także Europę – mowa tu oczywiście o słynnym pumpkin spice latte! W wersji nieco bardziej stonowanej doskonale sprawdzi się jako dodatek do ciasta – jeżeli jednak przygotujesz ją „na bogato”, nie szczędząc kandyzowanej dyni, bitej śmietany, bakalii i lodów, stanie się pełnoprawnym – i niezwykle satysfakcjonującym – deserem!

dynia

Najwyższy czas ruszać do kuchni i w pełni wykorzystać gamę możliwości, jakie oferują w kuchni dynie. Nie pozwól, żeby ominął Cię sezon na ten skarb jesieni! Pamiętaj, aby nie ograniczać się do jednego rodzaju ­– każdy gatunek dyni to nieco inny smak i nieco inne właściwości. Teraz, gdy masz już w głowie tyle inspiracji, z pewnością przygotujesz dla swoich Gości prawdziwe dyniowe arcydzieła. Życzymy głowy gorącej od kreatywnych koncepcji i udanych kulinarnych eksperymentów!