PRZEPIS
wstecz

KALMAR FASZEROWANY RATATOUILLE Z CHORIZO, Z ZIEMNIAKAMI HASSELBACK, GRILLOWANYM POREM I MAJONEZEM Z PIECZONEGO CZOSNKU

Autor przepisu: Przemysław Szałczyński

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 5 tub kalmara U10
  • 3 papryki czerwone
  • 3 papryki zielone
  • 3 papryki żółte
  • 1 cukinia
  • 1 chorizo łagodne Bell
  • 4 ząbki czosnku
  • 15 gkoncentratu pomidorowego Knorr
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • tabasco

Faszerowane tuby kalmara

Sposób przygotowania:

  1. Tuby z kalmara obierz z cienkiej błony i dokładnie osusz.
  2. Papryki i cukinię pokrój w drobną, regularną kostkę. Szalotkę i czosnek posiekaj.
  3. Chorizo pokrój podobnie jak paprykę. Przesmaż je w szerokim rondlu.
  4. Wyjmij kiełbasę za pomocą łyżki cedzakowej i na pozostałym tłuszczu usmaż szalotkę z czosnkiem. Dodaj paprykę, a następnie cukinię.
  5. Gdy warzywa będą przesmażone, dodaj chorizo i koncentrat pomidorowy. Dopraw całość. Farsz wystudź i przełóż do worka cukierniczego.
  6. Faszeruj ostrożnie kalmary i dopraw je lekko solą. Zawiń tuby w folię spożywczą i spakuj próżniowo. Gotuj w 67°C przez około 35 minut.
  7. Przed podaniem zgrilluj kalmary na mocno rozgrzanej patelni grillowej.
Składniki
  • 10 ziemniaków w skórce
  • 200 gmasła Debic
  • olej
  • czosnek w proszku
  • rozmaryn Wiberg
  • papryka wędzona Wiberg
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki hasselback

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki natnij co 2 mm, uważając by nie przeciąć ich do końca.
  2. Posmaruj olejem za pomocą pędzelka i dopraw solą.
  3. Piecz w 170°C przez około 30 minut. Lekko wystudź.
  4. Obsyp przyprawami i zawiń oddzielnie w folię aluminiową wraz z kawałkiem masła.
  5. Dopiecz w 220°C przez około 25 minut.
Składniki
  • 5 porów (tylko biała część)
  • olej
  • tymianek
  • sól

Grillowany por

Sposób przygotowania:

  1. Białą cześć pora dokładnie natrzyj solą, tymiankiem i olejem.
  2. Piecz w 170°C przez około 30 minut.
Składniki
  • 500 mloleju z pestek winogron
  • 120 gżółtek
  • 100 gczosnku
  • 45 mloctu jabłkowego
  • 30 gmusztardy Dijon
  • 15 gcukru
  • 5 gsoli

Majonez czosnkowy

Sposób przygotowania:

  1. Dzień wcześniej skrop czosnek olejem, zawiń w folię aluminiową i piecz około godziny w 170°C.
  2. Wszystkie składniki z wyjątkiem oleju miksuj na niskich obrotach w Thermomixie.
  3. Po upływie około minuty wlewaj stopniowo olej, uważając, by majonez się nie zwarzył.
Składniki
  • 120 mloleju z pestek winogron
  • 1 pomidor
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 gszczypiorku
  • 30 gnatki pietruszki
  • 30 gkolendry
  • sok z 0,5 limonki
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sos vierge

Sposób przygotowania:

  1. Pomidora pokrój w kostkę, usuwając gniazda nasienne, i przełóż do miski.
  2. Dodaj pokrojone szalotkę, czosnek i szczypiorek oraz posiekane pozostałe zioła.
  3. Wlej olej i sok z limonki. Całość dopraw do smaku.
Sposób podania
Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.