PRZEPIS
wstecz

KARKÓWKA Z JABŁKIEM I CEBULĄ Z KOLOROWYMI WARZYWAMI

Autor przepisu: Rafał Soroczyński

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1


Pobierz przepis
Składniki
  • 20 gkarkówki z jabłkiem i cebulą
  • 3 rozetki ziemniaczane
  • 3 gprzyprawy Lamm Classic

Karkówka z rozetkami ziemniaczanymi

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę z wierzchu posyp przyprawą Lamm Classic.
  2. Zawiń mięso ciasno w folię aluminiową, włóż do pojemnika GN i całość szczelnie zawiń w folię aluminiową.
  3. Piecz około 2,5-3 godziny w temperaturze 160°C.
  4. Po pieczeniu odlej sos powstały w wyniku pieczenia i zachowaj do sosu pieczeniowego (przepis poniżej).
  5. Mrożone rozetki smaż w głębokim tłuszczu na złoty kolor bezpośrednio przed serwisem.
Składniki
  • 50 gBimi®
  • 30 mlsoku z marchwi
  • 30 gcukinii mini
  • 20 mloliwy cytrynowej
  • 20 mloctu cytrusowego
  • 2 mini marchewki
  • 3 cebule dymki (biała część)
  • 5 grzybów enoki
  • 2 mini rzepy
  • 2 gmiodu
  • zielona oliwa do smażenia
  • sól, cukier

Kolorowe warzywa

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki zblanszuj w posolonej wodzie, następnie glazuruj w miodzie i soku z marchwi.
  2. Bimi®, dymkę, cukinię mini pokrojoną wzdłuż zblanszuj we wrzątku z solą i cukrem, przed serwisem podsmaż na zielonej oliwie (przepis poniżej).
  3. Mini rzepę przekrój na pół i kompresuj z oliwą cytrynową i octem cytrusowym.
Składniki
  • 3 papryki czereśniowe drążone
  • 50 gpurée z groszku
  • 1 gmasła
  • sól

Papryczki z purée z groszku

Sposób przygotowania:

  1. Purée zmieszaj z oliwą i zimnym masłem.
  2. Drążone papryczki napełnij mieszanką.
Składniki
  • sos własny z pieczenia karkówki
  • 50 mlsosu demi-glace
  • 20 mlzielonej oliwy

Sos pieczeniowy

Sposób przygotowania:

  1. Mrożony demi-glace rozprowadź sosem własnym powstałym podczas pieczenia.
  2. Redukuj do pożądanej konsystencji, na koniec dodaj zieloną oliwę.
Składniki
  • 900 mloleju
  • 100 gnatki pietruszki
  • 100 gszczypiorku
  • 10 gszpinaku

Zielona oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Olej podgrzej do 55°C, dodaj szpinak, natkę pietruszki, szczypiorek.
  2. Całość zmiksuj na najwyższych obrotach, przecedź przez drobne sito lub gazę. Używaj według potrzeby, resztę zachowaj do innych dań.
Sposób podania
Ułóż plaster karkówki, polej go sosem. Dookoła ułóż warzywa, rozetki, mikrozioła i kwiaty. Opcjonalnie możesz użyć do dekoracji mini jabłuszek, enoków i majonezu.