KARKÓWKA Z JABŁKIEM I CEBULĄ Z KOLOROWYMI WARZYWAMI
Autor przepisu: Rafał Soroczyński
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1
Pobierz przepis
- 20 gkarkówki z jabłkiem i cebulą
- 3 rozetki ziemniaczane
- 3 gprzyprawy Lamm Classic
Karkówka z rozetkami ziemniaczanymi
Sposób przygotowania:
- Karkówkę z wierzchu posyp przyprawą Lamm Classic.
- Zawiń mięso ciasno w folię aluminiową, włóż do pojemnika GN i całość szczelnie zawiń w folię aluminiową.
- Piecz około 2,5-3 godziny w temperaturze 160°C.
- Po pieczeniu odlej sos powstały w wyniku pieczenia i zachowaj do sosu pieczeniowego (przepis poniżej).
- Mrożone rozetki smaż w głębokim tłuszczu na złoty kolor bezpośrednio przed serwisem.
- 50 gBimi®
- 30 mlsoku z marchwi
- 30 gcukinii mini
- 20 mloliwy cytrynowej
- 20 mloctu cytrusowego
- 2 mini marchewki
- 3 cebule dymki (biała część)
- 5 grzybów enoki
- 2 mini rzepy
- 2 gmiodu
- zielona oliwa do smażenia
- sól, cukier
Kolorowe warzywa
Sposób przygotowania:
- Marchewki zblanszuj w posolonej wodzie, następnie glazuruj w miodzie i soku z marchwi.
- Bimi®, dymkę, cukinię mini pokrojoną wzdłuż zblanszuj we wrzątku z solą i cukrem, przed serwisem podsmaż na zielonej oliwie (przepis poniżej).
- Mini rzepę przekrój na pół i kompresuj z oliwą cytrynową i octem cytrusowym.
- 3 papryki czereśniowe drążone
- 50 gpurée z groszku
- 1 gmasła
- sól
Papryczki z purée z groszku
Sposób przygotowania:
- Purée zmieszaj z oliwą i zimnym masłem.
- Drążone papryczki napełnij mieszanką.
- sos własny z pieczenia karkówki
- 50 mlsosu demi-glace
- 20 mlzielonej oliwy
Sos pieczeniowy
Sposób przygotowania:
- Mrożony demi-glace rozprowadź sosem własnym powstałym podczas pieczenia.
- Redukuj do pożądanej konsystencji, na koniec dodaj zieloną oliwę.
- 900 mloleju
- 100 gnatki pietruszki
- 100 gszczypiorku
- 10 gszpinaku
Zielona oliwa
Sposób przygotowania:
- Olej podgrzej do 55°C, dodaj szpinak, natkę pietruszki, szczypiorek.
- Całość zmiksuj na najwyższych obrotach, przecedź przez drobne sito lub gazę. Używaj według potrzeby, resztę zachowaj do innych dań.
Ułóż plaster karkówki, polej go sosem. Dookoła ułóż warzywa, rozetki, mikrozioła i kwiaty. Opcjonalnie możesz użyć do dekoracji mini jabłuszek, enoków i majonezu.