PRZEPIS
wstecz

KARMAZYN Z ROLADKĄ Z CUKINII, SOSEM BEURRE BLANC I WARZYWAMI BRUNOISE

Autor przepisu: Michał Karadżow

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10


Pobierz przepis
Składniki
  • 2 kgfiletów z karmazyna ze skórą
  • 100 gmasła klarowanego do smażenia
  • 100 gglazury do posmarowania (przepis poniżej)
  • sól, pieprz

Karmazyn

Sposób przygotowania:

  1. Z filetów wytnij polędwicę. Pozostałość możesz wykorzystać na przykład do rybnego rillette czy farszu do ravioli.
  2. Dopraw polędwicę solą i pieprzem. Smaż skórą do dołu na klarowanym maśle, dociskając, aż skóra będzie złota i chrupiąca.
  3. Przewróć karmazyna na chwilę, tylko do ścięcia białka.
  4. Zdejmij rybę z patelni. Przed wyłożeniem na talerz posmaruj glazurą według przepisu poniżej.
Składniki
  • 500 gkręgosłupów rybnych
  • 100 mlbiałego wytrawnego wina
  • 80 gcebuli
  • 60 gmarchewki
  • 40 gselera naciowego
  • 20 gkoncentratu pomidorowego
  • 15 gmasła (opcjonalnie, do zagęszczenia)
  • 7 gmiodu
  • 5 gczosnku
  • 5 gsosu sojowego
  • olej do smażenia

Glazura do ryby

Sposób przygotowania:

  1. Na oleju podsmaż ości i głowy ryb – na mocnym ogniu, do lekkiego zrumienienia. Dodaj pokrojone warzywa i smaż dalej, aż wszystko nabierze złotego koloru.
  2. Dodaj koncentrat pomidorowy, smaż chwilę, następnie wlej wino i zredukuj prawie do zera.
  3. Zalej całość wodą (tylko tyle, by przykryła składniki), dodaj sos sojowy i gotuj na małym ogniu przez około 45 minut.
  4. Przecedź wywar przez drobne sito, dodaj miód i zredukuj na patelni do konsystencji syropu.
Składniki
  • 1 kgziemniaków
  • 300 gpurée z groszku
  • 200 gmasarpone
  • 100 gmasła
  • skórka z 1 cytryny
  • sól, biały pieprz do smaku

Purée ziemniaczano-groszkowe

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj do miękkości, przetrzyj przez sito.
  2. Purée z groszku przełóż do rondelka, podgrzewaj na małym ogniu do zagotowania. Dodaj do przetartych ziemniaków.
  3. Dodaj skórkę z cytryny, mascarpone, rozpuszczone masło, sól i biały pieprz.
  4. Wymieszaj i wystudź.
Składniki
  • 3 zielone cukinie
  • 200 gzielonego groszku
  • purée ziemniaczano-groszkowe
  • sól

Roladka z cukinii

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój cukinię wzdłuż w cienkie plastry na mandolinie.
  2. Krótko zblanszuj we wrzątku z solą i natychmiast schłodź w wodzie z lodem.
  3. Osusz i ułóż plastry w formie prostokąta na folii spożywczej, tak żeby lekko na siebie zachodziły.
  4. Na środku ułóż przygotowane wcześniej purée, zroluj w roladkę.
  5. Przed podaniem odgrzewaj roladkę przykrytą folią spożywczą w temperaturze 70°C.
  6. Do dekoracji roladki użyj obranego groszku.
Składniki
  • 100 mlbiałego wytrawnego wina
  • 100 mlbulionu rybnego
  • 80 gzimnego masła
  • 40 mlśmietanki 30%
  • 10 gbiałego octu winnego
  • 0,5 łodygi trawy cytrynowej
  • sól do smaku

Sos beurre blanc z trawą cytrynową

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku umieść wino, bulion, ocet i trawę cytrynową. Gotuj na średnim ogniu, aż objętość płynu zredukuje się o połowę.
  2. Usuń trawę cytrynową, dodaj śmietankę i ponownie zagotuj.
  3. Zmniejsz ogień do minimum i stopniowo dodawaj zimne masło, energicznie mieszając trzepaczką, aż sos uzyska gładką, aksamitną konsystencję.
  4. Dopraw do smaku solą, podawaj zaraz po przygotowaniu.
Składniki
  • 50 gczerwonej papryki
  • 50 gżółtej papryki
  • 50 gcukinii
  • 50 gmarchewki
  • 30 gczerwonej cebuli
  • 10 goliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z cytryny lub białe wino (opcjonalnie)

Brunoise

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój wszystkie warzywa w bardzo drobną kostkę (około 2 x 2 mm, tzw. brunoise). Jeśli chcesz, żeby marchewka była bardziej miękka, możesz ją wcześniej lekko zblanszować.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i smaż przez minutę, aż zmięknie. Następnie dodaj marchewkę, po chwili papryki, a na końcu cukinię. Smaż krótko, tylko do lekkiego zmięknięcia – warzywa powinny pozostać jędrne i zachować kolor.
  3. Dopraw solą i białym pieprzem, ewentualnie kilkoma kroplami soku z cytryny lub białego wina dla świeżości.
Sposób podania
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Całość udekoruj mikroliśćmi nasturcji.