wstecz

Katarzyna Bosacka - Ekspert Akademii

Autorytet w świecie zdrowego żywienia

„Edukacja na każdym polu jest niesłychanie ważna. Dzięki niej poznajemy nieznane obszary, rozwijamy swoją pamięć, wrażliwość i osobowość. Inwestycja w edukację zawsze się opłaca, choć nie da się jej prosto przeliczyć na pieniądze.”

„Od lat zajmuję się tworzeniem programów telewizyjnych o tematyce edukacyjnej. W Wiem, co jem" rozszyfrowywałam składy produktów, objaśniałam napisy na etykietach i obnażałam sztuczki producentów oraz sprzedawców żywności. W Wiem, co kupuję" tłumaczyłam zawiłe przepisy prawne dotyczące reklamacji czy rękojmi, radziłam, jak wybrać najbardziej energooszczędny toster, niezbyt drogi grill czy najlepszy w stosunku jakości do ceny sprzęt do modelowania włosów. Edukacja na każdym polu jest niesłychanie ważna. Dzięki niej poznajemy nieznane obszary, rozwijamy swoją pamięć, wrażliwość i osobowość. Inwestycja w edukację zawsze się opłaca, choć nie da się jej prosto przeliczyć na pieniądze. Z tych wszystkich powodów nie mogło mnie zabraknąć na zajęciach prestiżowej Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Z radością podzielę się moją wiedzą.”

Dziennikarka prasowa i telewizyjna, znana i lubiana z popularnych programów o tematyce żywieniowej. Propagator, edukator i autorytet w tematyce zdrowego żywienia. Specjalistka od zakupów spożywczych i wszelakich, niestrudzona bojowniczka o prawa konsumenckie.  

Dziennikarka stacji TVN Style, gdzie przez siedem lat współtworzyła i prowadziła program „Wiem co jem” i „Wiem co kupuję” o tematyce dietetycznej, zdrowotnej i konsumenckiej. Aktualnie na antenie TVN prowadzi program ,,MądrzeJemy z Katarzyną Bosacką”. Od 2019 roku prowadzi kanał na platformie YouTube pod nazwą EkoBosacka, gdzie podejmuje tematy podobne do tych z programów. Jej filmy cieszą się dużą popularnością. Autorka wielu książek kulinarnych, poradnikowych, zakupowych.

Wielokrotnie nagradzana: Telekamerą w 2014 roku, 5-krotnie Kryształowym Piórem przyznawanego dziennikarzom naukowym, odznaczona Laurem Ekoprzyjaźni za wybitne zasługi na rzecz edukacji ekologicznej i prozdrowotnej w Polsce, ( w 2019 roku ponownie laureatka dwóch głównych nagród), a także głównej nagrody Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w konkursie „Libertas et Auxilium” za najlepszy program poświęcony ochronie konsumentów. 

Bezpośrednia, z dystansem do siebie. Kocha jedzenie – proste, naturalne, nie zatrute chemią. Najlepiej polskie.