PRZEPIS
wstecz

KONFITOWANA NOGA Z GĘSI Z FIOLETOWYMI ZIEMNIAKAMI I DUSZONYMI WARZYWAMI

noga z kaczki z liofilizowanymi warzywami
noga z kaczki

Autor przepisu: Adam Ciupka

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1

Składniki
  • 1 noga gęsi
  • 150 gmieszanki ulubionych warzyw
  • 20 gsoli morskiej gruboziarnistej
  • 200 gtłuszczu gęsiego
  • 200 gziemniaków fioletowych
  • 20 gmasła
  • 50 mljusu drobiowego
  • 1 pomarańcza
  • 1 żółty pomidor
  • rozmaryn
  • tymianek
  • bazylia
  • czosnek
  • kardamon

Sposób przygotowania

  1. Nogę z gęsi marynuj przez 12h w soli morskiej, pomarańczach, tymianku i czosnku. Następnie konfituj w tłuszczu gęsim przez 3h w 120°C.
  2. Ziemniaki pokrój w grube plasterki i smaż na gęsim tłuszczu z dodatkiem rozmarynu i czosnku.
  3. Mieszankę warzyw uduś z dodatkiem żółtych pomidorów i bazylii.
  4. Sos przygotuj na bazie jusu drobiowego z dodatkiem kardamonu i masła.