KONFITOWANA NOGA Z GĘSI Z FIOLETOWYMI ZIEMNIAKAMI I DUSZONYMI WARZYWAMI
Autor przepisu: Adam Ciupka
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1
- 1 noga gęsi
- 150 gmieszanki ulubionych warzyw
- 20 gsoli morskiej gruboziarnistej
- 200 gtłuszczu gęsiego
- 200 gziemniaków fioletowych
- 20 gmasła
- 50 mljusu drobiowego
- 1 pomarańcza
- 1 żółty pomidor
- rozmaryn
- tymianek
- bazylia
- czosnek
- kardamon
Sposób przygotowania
- Nogę z gęsi marynuj przez 12h w soli morskiej, pomarańczach, tymianku i czosnku. Następnie konfituj w tłuszczu gęsim przez 3h w 120°C.
- Ziemniaki pokrój w grube plasterki i smaż na gęsim tłuszczu z dodatkiem rozmarynu i czosnku.
- Mieszankę warzyw uduś z dodatkiem żółtych pomidorów i bazylii.
- Sos przygotuj na bazie jusu drobiowego z dodatkiem kardamonu i masła.