PRZEPIS
wstecz

KONFITOWANE GĘSIE ŻOŁĄDKI Z MUSEM Z GRUSZEK, GLAZUROWANYMI MINIMARCHEWKAMI I OLIWĄ SZCZYPIORKOWĄ

żołądki gęsie
żołlądki gęsie

Autor przepisu: Kamil Awłas

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 1,8 kgżołądków z gęsi
  • 2 kggęsiego smalcu
  • czosnek, cebula
  • rozmaryn
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kolendra
  • sól

Żołądki

Sposób przygotowania:

  1. Żołądki umyj i oczyść. Podziel na pół, natrzyj solą.
  2. Przełóż do rondla, dodaj resztę składników i zalej smalcem.
  3. Piecz lub duś w temperaturze 130°C przez 2-2,5 godziny do uzyskania pożądanej miękkości.
Składniki
  • 1,5 ljusu drobiowego
  • 1 kgwarzyw korzeniowych
  • 200 mlczerwonego wina
  • czosnek, cebula
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • rozmaryn
  • laska cynamonu
  • kolendra
  • sól
  • przecedzone zioła i warzywa oraz reszta wywaru powstałego w procesie konfitowania

Glazura

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa umyj i oczyść. Podpiecz w temperaturze 200°C przez 10-15 minut.
  2. Przełóż do garnka, dodaj resztę składników.
  3. Gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5-2 godzin. Wyjmij warzywa i doprowadź do konsystencji demi-glace.
Składniki
  • gruszki
  • marchew mini
  • orzechy nerkowca
  • białe wino
  • miód
  • cukier
  • cytryna
  • zioła
  • oliwa szczypiorkowa
  • alkohol do flambirowania

Wykończenie

Sposób przygotowania:

  1. Żołądki podgrzej w rondlu na małym ogniu, obtaczając je w glazurze.
  2. Obrane gruszki zagotuj z cukrem, winem i cytryną, zblenduj i przełóż do rękawa cukierniczego.
  3. Marchew flambiruj, na koniec podlej miodem i białym winem, dodaj orzechy nerkowca.
  4. Danie uzupełnij oliwą szczypiorkową i ziołami.