KOPUŁA Z MUSEM CZEKOLADOWYM
Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1
- 1 kopuła czekoladowa
- 200 gmusu czekoladowego
- 200 gpurée z malin
- 2 gagaru
- 50 gsiekanych orzechów laskowych
- 50 gcukru
- 50 mlsosu waniliowego
- świeże maliny
- maliny liofilizowane
- ciastka czekoladowe
Sposób przygotowania
- Puree z maliny podgrzewamy do temperatury 90°C i dodajemy agar, mieszamy do połączenia składników i wylewamy na blaszkę na grubość około 0,5 cm. Chłodzimy.
- Na patelni karmelizujemy cukier, dodajemy orzechy laskowe, zdejmujemy z patelni i mieszamy. Wylewamy na matę silikonową i studzimy. Po przestudzeniu kruszymy na drobne kawałki.
- Mus czekoladowy ubijamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Do kopuły czekoladowej wkładamy pokruszone orzechy w karmelu, wyciętą żelkę malinową, na górę szprycujemy mus czekoladowy. Drugą połowę kopuły czekoladowej przykładamy do gorącej patelni, aby odrobinę się rozpuściła i natychmiast przykładamy do drugiej połówki, aby się skleiło na kształt kuli. Chłodzimy.
- Kulę układamy na pokruszonych ciastkach, dekorujemy świeżymi i liofilizowanymi owocami. Przed serwowaniem całość polewamy gorącym sosem czekoladowym tak, aby kopuła się rozpuściła.