PRZEPIS
wstecz

KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW

krem ze szparagów

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 1 kgszparagów białych
  • 100 gcebuli
  • 50 gmasła rakowego
  • 50 g masła
  • 50 mloliwy z oliwek pomace
  • 200 gziemniaków obranych
  • 1,5 lbulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany
  • 200 gkurek mrożonych lub świeżych
  • 100 gbobu mrożonego lub świeżego
  • 30 gorzechów laskowych prażonych
  • 20 mloliwy z oliwek pomace
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz, oliwa cytrynowa

Sposób przygotowania

1. Składniki na zupę przesmaż na oliwie i maśle, zalej bulionem i gotuj do miękkości. 
2. Zmiksuj na gładki krem z masłem rakowym, dopraw do smaku i przecedź.
3. Kurki przesmaż na oliwie, dodaj  posiekane orzechy laskowe, bób i przyprawy. 
4. Zupę wylej na talerz, na górę wyłóż podsmażone dodatki, całość skrop oliwą cytrynową.