KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW
Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 1 kgszparagów białych
- 100 gcebuli
- 50 gmasła rakowego
- 50 g masła
- 50 mloliwy z oliwek pomace
- 200 gziemniaków obranych
- 1,5 lbulionu warzywnego
- 100 ml śmietany
- 200 gkurek mrożonych lub świeżych
- 100 gbobu mrożonego lub świeżego
- 30 gorzechów laskowych prażonych
- 20 mloliwy z oliwek pomace
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz, oliwa cytrynowa
Sposób przygotowania
1. Składniki na zupę przesmaż na oliwie i maśle, zalej bulionem i gotuj do miękkości.
2. Zmiksuj na gładki krem z masłem rakowym, dopraw do smaku i przecedź.
3. Kurki przesmaż na oliwie, dodaj posiekane orzechy laskowe, bób i przyprawy.
4. Zupę wylej na talerz, na górę wyłóż podsmażone dodatki, całość skrop oliwą cytrynową.