PRZEPIS
wstecz

KREM Z BOBU Z CHORIZO

krem z bobu na talerzu
KREM Z BOBU

Autor przepisu: Rafał Soroczyński

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 1 kgbobu
  • 0,4 kgcebuli białej
  • 0,05 kgczosnku świeżego
  • 0,1 kgnatki pietruszki
  • 0,25 kgchorizo
  • 0,2 loliwy pomace
  • 0,75 lbulionu warzywnego
  • 0,05 kgcukru
  • sól, pieprz biały

Sposób przygotowania

  1. Bób ugotuj do miękkości we wrzącej wodzie z cukrem i solą. 
  2. Chorizo pokrój w cienkie paski . Cebulę i czosnek pokrój drobno. 
  3. Bób odcedź i obierz ze skórki. Czosnek, cebulę i chorizo przesmaż na oliwie. 
  4. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. 
  5. Dodaj bób, podlewaj bulionem i blenduj do uzyskania konsystencji kremu. 
  6. Podawaj posypane pudrem lub paskami smażonego chorizo.