PRZEPIS
wstecz

KREWETKI Z CZARNYM RYŻEM JAŚMINOWYM I SOSEM KOKOSOWYM

krewetki
krewetki z ryżem

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 150 gczarnego ryżu jaśminowego
  • 100 gchorizo Argal
  • 50 mlczerwonego wina bezalkoholowego
  • 2 ząbki obranego czosnku
  • 50 gcebuli białej obranej
  • 400 mlbulionu warzywnego

Ryż

Sposób przygotowania:

  1. Namocz ryż na 1-2 godziny w wodzie, przepłucz. 
  2. Na patelnię wrzuć pokrojone drobno chorizo (bez jelita) i przesmaż. 
  3. Następnie dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek i smaż wszystkie składniki.
  4. Na końcu wsyp ryż, przesmaż i dodaj czerwone wino. 
  5. Wyredukuj. Stopniowo dolewaj bulion, często mieszając. 
  6. Gotuj około 20-25 minut. 
  7. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
     
Składniki
  • 12 krewetek 16/20 Body Peel
  • 30 mloleju
  • 2 ząbki obranego czosnku
  • sezamowa sól królewska Wiberg

Krewetki

Sposób przygotowania:

  1. Krewetki obierz, zamarynuj w oleju i posiekanym czosnku. 
  2. Przed smażeniem dopraw sezamową solą królewską. 
  3. Smaż na rozgrzanej patelni z dwóch stron. 
  4. Pod koniec smażenia zmniejsz ogień i dodaj masło.
     
Składniki
  • 50 gcebuli białej obranej
  • 1 papryczka chili w plastrach
  • 5 gobranego i pokrojonego w słupki imbiru
  • 30 mloleju
  • 150 mlmleczka kokosowego
  • 500 mlśmietanki 30%
  • cukier brązowy, kurkuma Wiberg

Sos

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę, chili i imbir smaż na mocno rozgrzanym oleju. 
  2. Dodaj cukier brązowy, smaż do skarmelizowania. 
  3. Zdejmij z ognia i dodaj kurkumę, wszystko przesmaż. 
  4. Dodaj mleczko kokosowe, zredukuj o 1/3 objętości. 
  5. Dodaj śmietankę i gotuj na małym ogniu do zagęszczenia sosu. 
  6. Dopraw do smaku solą. 
  7. Jeśli sos będzie za słodki, możesz przełamać smak sokiem z limonki.
     
Składniki
  • 60 ggroszku cukrowego
  • 100 gpomidorków cherry, zblanszowanych, bez skórki

Wykończenie

Sposób podania:

  1. W głębszym talerzu ułóż ryż, pionowo postaw krewetki, podlej sosem. 
  2. Udekoruj groszkiem cukrowym i pomidorkami cherry.