KREWETKI Z CZARNYM RYŻEM JAŚMINOWYM I SOSEM KOKOSOWYM
Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 150 gczarnego ryżu jaśminowego
- 100 gchorizo Argal
- 50 mlczerwonego wina bezalkoholowego
- 2 ząbki obranego czosnku
- 50 gcebuli białej obranej
- 400 mlbulionu warzywnego
Ryż
Sposób przygotowania:
- Namocz ryż na 1-2 godziny w wodzie, przepłucz.
- Na patelnię wrzuć pokrojone drobno chorizo (bez jelita) i przesmaż.
- Następnie dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek i smaż wszystkie składniki.
- Na końcu wsyp ryż, przesmaż i dodaj czerwone wino.
- Wyredukuj. Stopniowo dolewaj bulion, często mieszając.
- Gotuj około 20-25 minut.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- 12 krewetek 16/20 Body Peel
- 30 mloleju
- 2 ząbki obranego czosnku
- sezamowa sól królewska Wiberg
Krewetki
Sposób przygotowania:
- Krewetki obierz, zamarynuj w oleju i posiekanym czosnku.
- Przed smażeniem dopraw sezamową solą królewską.
- Smaż na rozgrzanej patelni z dwóch stron.
- Pod koniec smażenia zmniejsz ogień i dodaj masło.
- 50 gcebuli białej obranej
- 1 papryczka chili w plastrach
- 5 gobranego i pokrojonego w słupki imbiru
- 30 mloleju
- 150 mlmleczka kokosowego
- 500 mlśmietanki 30%
- cukier brązowy, kurkuma Wiberg
Sos
Sposób przygotowania:
- Cebulę, chili i imbir smaż na mocno rozgrzanym oleju.
- Dodaj cukier brązowy, smaż do skarmelizowania.
- Zdejmij z ognia i dodaj kurkumę, wszystko przesmaż.
- Dodaj mleczko kokosowe, zredukuj o 1/3 objętości.
- Dodaj śmietankę i gotuj na małym ogniu do zagęszczenia sosu.
- Dopraw do smaku solą.
- Jeśli sos będzie za słodki, możesz przełamać smak sokiem z limonki.
- 60 ggroszku cukrowego
- 100 gpomidorków cherry, zblanszowanych, bez skórki
Wykończenie
Sposób podania:
- W głębszym talerzu ułóż ryż, pionowo postaw krewetki, podlej sosem.
- Udekoruj groszkiem cukrowym i pomidorkami cherry.