Krzysztof Kowalczyk

Uśmiechnięty perfekcjonista. Kocha jeść. Swoją kulinarną przygodę rozpoczął w 1997 roku od praktyk zawodowych w stołówce pracowniczej, którą po roku zmienił na pięciogwiazdkową restaurację La Boheme w budynku Teatru Wielkiego. Tam poznał pracę w kuchni na wysokim poziomie.

Dzięki zaangażowaniu i zdobytym umiejętnościom po dwóch latach mógł zrobić następny krok w karierze – podjął pracę w domu restauracyjnym Landa z trzema restauracjami tematycznymi: brazylijską, polską i amerykańską. Potem przyszła kolej na kuchnię włoską, kuchnię fusion i mnóstwo imprez okolicznościowych.

W 2004 roku związał się z hotelem Radisson Blu Warszawa. Począwszy od stanowiska młodszego kucharza, sumiennie przechodził przez wszystkie kuchenne sekcje, aby od roku 2006 objąć stanowisko zastępcy szefa kuchni i szefa restauracji. Pracowitość i niegasnące pragnienie rozwoju pozwoliły mu ubiegać się o stanowisko szefa kuchni w gdańskim Radisson Blu. Pracował tam nieprzerwanie od roku 2012 do roku 2020.

Zdobyte doświadczenia Krzysztof wykorzystuje dziś w pracy z klientami Chefs Culinar – dołączył do nas w lutym 2020 roku. Podkreśla, że jako doradca kulinarny zyskał możliwość wymiany doświadczeń z innymi kucharzami, ogromnie ceni też rozmowy z pasjonatami kulinariów. Kocha kuchnię tajską, włoską i oczywiście (!) polską. Lubi bawić się smakami i wprost uwielbia ostatni etap tworzenia dania, kiedy dekoruje je tuż przed serwisem.