wstecz

Kulinarny wehikuł czasu w Lublinie

Za nami kolejne spotkanie z Klientami, tym razem w Lublinie – o tyle wyjątkowe, że serwowane potrawy inspirowane były dawną kuchnią polską z XVII, XVIII i XIX wieku, a więc z czasów, gdy Szef Kuchni był jeszcze Kuchmistrzem!

„Takimże sposobem rybę upiecz. Skraj jako najdrobniej nożem, kości wyrzuciwszy. Zrób sapor taki: weźmij octu, oliwy, pieprzu, cynamonu, limonią w talarki, oliwek i agrestu, jeżelizz chcesz, soli, rożenków drobnych, słodkości. Przywarz, a bigosek na półmisku polewaj”.
S. Czerniecki, Compendium Ferculorum, albo zebranie potraw, Kraków 1682

Robi wrażenie, prawda? Taka degustacja to doskonała sposobność, by na własnym podniebieniu przekonać się, jak wiele współczesnych smaków zawdzięczamy kulinarnym tradycjom! Co pojawiło się w menu? Bigosek z ryb pieczonych, chłodnik polski, łosoś po polsku, sztuka mięsa z uda sarny z czerwoną kapustą, a w roli deseru tort z pistacji z cynamonem.

Za kulinarnymi sterami stanęła niezastąpiona ekipa Chefs Atelier wraz z przedstawicielami naszych Partnerów – Jakubem Janiukiem z Debic, Gerardem Rytterem z Develey oraz Emilem Dziubakiem z Unilever Food Solutions. Oczywiście nie mogło zabraknąć minitargów z udziałem naszych Dostawców, a także live cookingu, w ramach którego pojawiła się grillowana wołowina Flanders Beef!

Dziękujemy wszystkim Gościom i Partnerom za współtworzenie tego niesamowitego wydarzenia!

Nasi partnerzy: Bell Polska, Debic, Develey, Indykpol, La Lorraine Polska, Horeca Las Kalisz, MOWI, Monini - Z miłości do oliwy, Purena, Siejemy, Sir William's Tea, Skarby Serowara - kochamy sery, Unilever Food Solutions Polska, Violife.