PRZEPIS
wstecz

KURCZAK TANDOORI Z FIGOWYM KUSKUSEM

Autor przepisu: Adam Ciupka

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5


Pobierz przepis
Składniki
  • 2 kgnogi wywijanej z kurczaka
  • 500 gjogurtu naturalnego
  • 20 gprzyprawy Tandoori Wiberg
  • 20 gsoli

Marynowany kurczak

Sposób przygotowania:

  1. Połącz jogurt z solą i przyprawą Tandoori, a następnie wymieszaj dokładnie z mięsem.
  2. Przełóż mięso do worka, zawakuj i odłóż na ok 1 godzinę do lodówki (wakowanie znacznie skraca proces marynowania – bez wakowania pozostaw na 10-12 godzin).
  3. Piecz w piecu rozgrzanym do 160° przez 45 minuty, 10% pary.
Składniki
  • 500 gkuskusu perłowego
  • 200 gsuszonych fig
  • 500 mloleju orzechowego
  • 50 mlsosu Umami Wiberg
  • 50 gmasła
  • 20 gprzyprawy Ras El Hanout Wiberg
  • 20 gnatki pietruszki
  • 3 laski cynamonu
  • 5 gkardamonu
  • cytryna (opcjonalnie)

Kuskus z figami

Sposób przygotowania:

  1. Kuskus ugotuj w osolonej wodzie, przecedź, ale nie płucz.  
  2. Po odcedzeniu dodaj do niego sos Umami, dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Na suchej patelni lekko podgrzej przyprawę Ras El Hanout, cynamon i kardamon, dodaj masło i lekko ogrzej, cały czas mieszając.
  4. Masło z przyprawami dodaj do wcześniej ugotowanego kuskusu, dokładnie wymieszaj, następnie dodaj olej orzechowy, pokrojone w plasterki suszone figi i posiekaną natkę pietruszki.
  5. Opcjonalnie możesz dodać sos z cytryny.
Składniki
  • 300 mloleju z pestek winogron
  • 100 gświeżej kurkumy

Olej z kurkumy

Sposób przygotowania:

  1. Umyj kurkumę i zblenduj z olejem w Thermomixie.
  2. Ustaw obroty na 6 i grzanie na 60°, ogrzewaj przez 5 minut.
  3. Następnie blenduj jeszcze przez 1 minutę na maksymalnych obrotach.
  4. Przecedź przez drobne sitko lub filtr i przelej do małej butelki.
Składniki
  • papier ryżowy
  • cynamon
  • jogurt naturalny
  • wcześniej przygotowany olej z kurkumy
  • świeża kolendra
  • świeża papryczka chili
  • świeża figa (opcjonalnie)

Dekoracja

Sposób podania:

Podawaj w serwisie talerzowym albo bufetowym według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Papier ryżowy usmaż w głębokim tłuszczu zanurzając go na środku metalowymi szczypcami. Po usmażeniu skrop olejem z kurkumy i posyp delikatnie cynamonem, połóż na talerzu przed serwisem. Jogurt wyłóż na miseczkę, polej olejem z kurkumy i posyp przyprawami. Posyp całość posiekaną papryczką chili lub ułóż ją w całości jako dekoracja.