KURCZAK TANDOORI Z FIGOWYM KUSKUSEM

Autor przepisu: Adam Ciupka
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
Pobierz przepis
- 2 kgnogi wywijanej z kurczaka
- 500 gjogurtu naturalnego
- 20 gprzyprawy Tandoori Wiberg
- 20 gsoli
Marynowany kurczak
Sposób przygotowania:
- Połącz jogurt z solą i przyprawą Tandoori, a następnie wymieszaj dokładnie z mięsem.
- Przełóż mięso do worka, zawakuj i odłóż na ok 1 godzinę do lodówki (wakowanie znacznie skraca proces marynowania – bez wakowania pozostaw na 10-12 godzin).
- Piecz w piecu rozgrzanym do 160° przez 45 minuty, 10% pary.
- 500 gkuskusu perłowego
- 200 gsuszonych fig
- 500 mloleju orzechowego
- 50 mlsosu Umami Wiberg
- 50 gmasła
- 20 gprzyprawy Ras El Hanout Wiberg
- 20 gnatki pietruszki
- 3 laski cynamonu
- 5 gkardamonu
- cytryna (opcjonalnie)
Kuskus z figami
Sposób przygotowania:
- Kuskus ugotuj w osolonej wodzie, przecedź, ale nie płucz.
- Po odcedzeniu dodaj do niego sos Umami, dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
- Na suchej patelni lekko podgrzej przyprawę Ras El Hanout, cynamon i kardamon, dodaj masło i lekko ogrzej, cały czas mieszając.
- Masło z przyprawami dodaj do wcześniej ugotowanego kuskusu, dokładnie wymieszaj, następnie dodaj olej orzechowy, pokrojone w plasterki suszone figi i posiekaną natkę pietruszki.
- Opcjonalnie możesz dodać sos z cytryny.
- 300 mloleju z pestek winogron
- 100 gświeżej kurkumy
Olej z kurkumy
Sposób przygotowania:
- Umyj kurkumę i zblenduj z olejem w Thermomixie.
- Ustaw obroty na 6 i grzanie na 60°, ogrzewaj przez 5 minut.
- Następnie blenduj jeszcze przez 1 minutę na maksymalnych obrotach.
- Przecedź przez drobne sitko lub filtr i przelej do małej butelki.
- papier ryżowy
- cynamon
- jogurt naturalny
- wcześniej przygotowany olej z kurkumy
- świeża kolendra
- świeża papryczka chili
- świeża figa (opcjonalnie)
Dekoracja
Sposób podania:
Podawaj w serwisie talerzowym albo bufetowym według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Papier ryżowy usmaż w głębokim tłuszczu zanurzając go na środku metalowymi szczypcami. Po usmażeniu skrop olejem z kurkumy i posyp delikatnie cynamonem, połóż na talerzu przed serwisem. Jogurt wyłóż na miseczkę, polej olejem z kurkumy i posyp przyprawami. Posyp całość posiekaną papryczką chili lub ułóż ją w całości jako dekoracja.