PRZEPIS
wstecz

KURCZAK W TRAWIE CYTRYNOWEJ Z BASMATI I OGÓRKIEM GOCHUJANG

Autor przepisu: Ewelina Wdowińska

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10


Pobierz przepis
Składniki
  • 2 kgklepanych filetów z kurczaka
  • 20 gmiodu
  • 30 gsosu rybnego
  • 50 gsosu sojowego
  • 15 gczosnku
  • 10 gimbiru
  • 1 trawa cytrynowa
  • 1 czerwone chili

Kurczak

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek, imbir, trawę cytrynową oraz chili posiekaj.
  2. Zamarynuj kurczaka w posiekanych składnikach. 
  3. Po zamarynowaniu obsmaż filety na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut.
  4. W misce wymieszaj miód, sos rybny i sos sojowy.
  5. Przygotowaną zalewę wlej na patelnię. Zredukuj.
Składniki
  • 1 kgryżu basmati Melvit
  • 10 listków limonki kaffir

Ryż basmati

Sposób przygotowania:

  1. Ryż wypłucz w zimnej wodzie, przelewając go w naczyniu do momentu, aż woda będzie klarowna.
  2. Następnie zalej ryż zimną wodą (około 4 litrów), dodaj listki limetki i gotuj przez około 10 minut od momentu zagotowania (nie dodawaj soli!).
  3. Odcedź ryż na blaszce perforowanej lub dużym sicie, nie przelewaj wodą.
Składniki
  • 400 gzielonych ogórków
  • 30 mloctu ryżowego
  • 30 mloleju sezamowego
  • 5 gczosnku
  • 10 gpasty gochujang
  • 10 gcukru
  • sól do smaku

Sałatka z ogórków

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki pokrój w plastry.
  2. Do miski wrzuć posiekany czosnek, dodaj pastę gochujang, cukier, ocet ryżowy i olej sezamowy. Dokładnie wymieszaj.
  3. Ogórki zalej przygotowaną zalewą.
Składniki
  • pak choi
  • cebula dymka
  • czerwone chili
  • świeża kolendra

Wykończenie

Sposób podania:

Podawaj w serwisie talerzowym albo bufetowym według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. W roli dodatku wykorzystaj krótko podsmażoną/zgrillowaną kapustę pak choi, całość udekoruj cienko krojonymi dymką ze szczypiorem i chili oraz liśćmi kolendry.