KURCZAK W TRAWIE CYTRYNOWEJ Z BASMATI I OGÓRKIEM GOCHUJANG

Autor przepisu: Ewelina Wdowińska
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
Pobierz przepis
- 2 kgklepanych filetów z kurczaka
- 20 gmiodu
- 30 gsosu rybnego
- 50 gsosu sojowego
- 15 gczosnku
- 10 gimbiru
- 1 trawa cytrynowa
- 1 czerwone chili
Kurczak
Sposób przygotowania:
- Czosnek, imbir, trawę cytrynową oraz chili posiekaj.
- Zamarynuj kurczaka w posiekanych składnikach.
- Po zamarynowaniu obsmaż filety na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut.
- W misce wymieszaj miód, sos rybny i sos sojowy.
- Przygotowaną zalewę wlej na patelnię. Zredukuj.
- 1 kgryżu basmati Melvit
- 10 listków limonki kaffir
Ryż basmati
Sposób przygotowania:
- Ryż wypłucz w zimnej wodzie, przelewając go w naczyniu do momentu, aż woda będzie klarowna.
- Następnie zalej ryż zimną wodą (około 4 litrów), dodaj listki limetki i gotuj przez około 10 minut od momentu zagotowania (nie dodawaj soli!).
- Odcedź ryż na blaszce perforowanej lub dużym sicie, nie przelewaj wodą.
- 400 gzielonych ogórków
- 30 mloctu ryżowego
- 30 mloleju sezamowego
- 5 gczosnku
- 10 gpasty gochujang
- 10 gcukru
- sól do smaku
Sałatka z ogórków
Sposób przygotowania:
- Ogórki pokrój w plastry.
- Do miski wrzuć posiekany czosnek, dodaj pastę gochujang, cukier, ocet ryżowy i olej sezamowy. Dokładnie wymieszaj.
- Ogórki zalej przygotowaną zalewą.
- pak choi
- cebula dymka
- czerwone chili
- świeża kolendra
Wykończenie
Sposób podania:
Podawaj w serwisie talerzowym albo bufetowym według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. W roli dodatku wykorzystaj krótko podsmażoną/zgrillowaną kapustę pak choi, całość udekoruj cienko krojonymi dymką ze szczypiorem i chili oraz liśćmi kolendry.