PRZEPIS
wstecz

LAGMAN

Autor przepisu: Łukasz Kostrzewski

Składniki i przygotowanie :


Pobierz przepis
Składniki
  • 1 kgindyka pokrojonego w kostkę
  • 6 średnich ziemniaków
  • 3 obrane marchewki
  • 3 obrane pietruszki
  • 3 obrane cebule
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 10 cmpora (białej części)
  • 5 ząbków czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Marynowany indyk

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania warzyw. Ziemniaki, marchewki, pietruszki, cebule, pora oraz papryki pokrój w grubą kostkę. 
  2. Czosnek posiekaj drobno nożem i dodaj do reszty warzyw.
  3. Do worka próżniowego przełóż pokrojone warzywa i indyka. Przypraw całość solą i pieprzem. Zwakuj dość mocno, żeby mięso dobrze się zamarynowało. Odłóż na 15 min do lodówki.
Składniki
  • 500 mlsosu pomidorowego Tomato Pronto Knorr
  • 20 gsłodkiej papryki
  • 5 liści laurowych
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu
  • 5 gpłatków chili
  • 5 gnatki pietruszki
  • 2 gmielonej kolendry Wiberg
  • 3 gkminu rzymskiego Wiberg
  • 3 gkurkumy mielonej
  • 3 gwiazdki anyżu
  • olej (do smażenia)
  • sól do smaku

Lagman

Sposób przygotowania:

  1. Wcześniej zamarynowane warzywa z mięsem obsmaż w partiach na mocno rozgrzanej patelni.
  2. Kiedy warzywa z mięsem będą już obsmażone, dodaj przyprawy: słodką paprykę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, płatki chili, mieloną kolendrę, kmin rzymski, kurkumę, gwiazdki anyżu i sól.
  3. Zalej całość wodą tak, aby jej poziom sięgał około 1 cm ponad składniki.
  4. Duś pod przykryciem do miękkości. 
  5. Na koniec gotowania dodaj sos pomidorowy oraz natkę pietruszki i gotuj jeszcze około 10 minut.
Składniki
  • 1 kgszpecli
  • sól do smaku

Szpecle

Sposób przygotowania:

  1. Wstaw duży garnek z osoloną wodą. 
  2. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć makaron i gotuj go przez 7 minut. Po ugotowaniu odcedź na sitku. Jeśli lagman jest gotowy, nie musisz przelewać makaronu zimną wodą – danie jest gotowe do podania.
Składniki
  • mikroliście Siejemy Mix box
  • grzyby enoki

Wykończenie

Sposób podania:

Podawaj w serwisie talerzowym lub bufetowym. Udekoruj mikroliśćmi i grzybami enoki według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.