LAGMAN

Autor przepisu: Łukasz Kostrzewski
Składniki i przygotowanie :
Pobierz przepis
- 1 kgindyka pokrojonego w kostkę
- 6 średnich ziemniaków
- 3 obrane marchewki
- 3 obrane pietruszki
- 3 obrane cebule
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 10 cmpora (białej części)
- 5 ząbków czosnku
- sól i pieprz do smaku
Marynowany indyk
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania warzyw. Ziemniaki, marchewki, pietruszki, cebule, pora oraz papryki pokrój w grubą kostkę.
- Czosnek posiekaj drobno nożem i dodaj do reszty warzyw.
- Do worka próżniowego przełóż pokrojone warzywa i indyka. Przypraw całość solą i pieprzem. Zwakuj dość mocno, żeby mięso dobrze się zamarynowało. Odłóż na 15 min do lodówki.
- 500 mlsosu pomidorowego Tomato Pronto Knorr
- 20 gsłodkiej papryki
- 5 liści laurowych
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 ziaren pieprzu
- 5 gpłatków chili
- 5 gnatki pietruszki
- 2 gmielonej kolendry Wiberg
- 3 gkminu rzymskiego Wiberg
- 3 gkurkumy mielonej
- 3 gwiazdki anyżu
- olej (do smażenia)
- sól do smaku
Lagman
Sposób przygotowania:
- Wcześniej zamarynowane warzywa z mięsem obsmaż w partiach na mocno rozgrzanej patelni.
- Kiedy warzywa z mięsem będą już obsmażone, dodaj przyprawy: słodką paprykę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, płatki chili, mieloną kolendrę, kmin rzymski, kurkumę, gwiazdki anyżu i sól.
- Zalej całość wodą tak, aby jej poziom sięgał około 1 cm ponad składniki.
- Duś pod przykryciem do miękkości.
- Na koniec gotowania dodaj sos pomidorowy oraz natkę pietruszki i gotuj jeszcze około 10 minut.
- 1 kgszpecli
- sól do smaku
Szpecle
Sposób przygotowania:
- Wstaw duży garnek z osoloną wodą.
- Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć makaron i gotuj go przez 7 minut. Po ugotowaniu odcedź na sitku. Jeśli lagman jest gotowy, nie musisz przelewać makaronu zimną wodą – danie jest gotowe do podania.
- mikroliście Siejemy Mix box
- grzyby enoki
Wykończenie
Sposób podania:
Podawaj w serwisie talerzowym lub bufetowym. Udekoruj mikroliśćmi i grzybami enoki według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.