PRZEPIS
wstecz

LIZAKI Z BIODRÓWKI Z GRATINĄ Z BATATÓW I GRILLOWANYM ARBUZEM

Autor przepisu: Rafał Soroczyński

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1


Pobierz przepis
Składniki
  • 200 gbiodrówki Meisterfrisch
  • 100 gwędzonej słoniny z pleców
  • przyprawa Lamm Wiberg
  • przyprawa Black BBQ Wiberg
  • wędzona papryka
  • pieprz kolorowy młotkowany
  • tłuszcz do smażenia (w opcji smażonej)

Lizaki z wołowiny

Sposób przygotowania:

  1. Biodrówkę pokrój na plastry. Rozłóż je na folii spożywczej, tak by nieznacznie na siebie nachodziły, i lekko rozbij, nadając całości kształt prostokąta.
  2. Dopraw mięso przyprawą Lamm, wędzoną papryką i pieprzem.
  3. Następnie rozłóż na nim cienkie (2-3-milimetrowe) plastry wędzonej słoniny i zwiń całość ciasno, formując rulon. Posyp z wierzchu przyprawą Black BBQ.
  4. Zawiń rolkę w folię spożywczą, a potem aluminiową – żeby jeszcze mocniej ją ścisnąć i nadać jej perfekcyjny kształt. Odłóż do lodówki.
  5. Pokrój rolkę na równe plastry, wbij w nie patyczki. Smaż lub podawaj na surowo.
Składniki
  • 200 gbatatów
  • 80 gmasła
  • 5 gczosnku
  • 1 grozmarynu
  • sól, pieprz
  • masło do wysmarowania formy

Gratina z batatów

Sposób przygotowania:

  1. Bataty umyj, pokrój wzdłuż na cienkie (około 2-milimetrowe) plastry.
  2. Masło wymieszaj z posiekanym czosnkiem, rozmarynem, solą i pieprzem.
  3. W formie wysmarowanej masłem układaj naprzemiennie plastry batatów i masła, ugniatając je, by po upieczeniu uzyskać ładny, ścisły kształt.
  4. Piecz pod folią aluminiową w temperaturze 190°C przez 20 minut, a potem jeszcze około 10 minut bez folii – do zrumienienia.
Składniki
  • 1 arbuz bezpestkowy

Arbuz

Sposób przygotowania:

  1. Z arbuza wytnij kawałki w kształcie piramidy.
  2. Grilluj, nadając piramidkom wzór stopni.
Składniki
  • sos Mayo Sriracha Develey
  • sos Tropical BBQ Wiberg
  • majonez ziołowy
  • świeże jeżyny
  • mikroliście, na przykład aksamitki

Wykończenie

Sposob podania:

Na talerzu ułóż grillowane lub surowe lizaki wołowe, grillowane piramidy z arbuza i kawałek gratiny z batatów. Udekoruj sosami, jeżynami i ulubionymi mikroliśćmi.