LIZAKI Z BIODRÓWKI Z GRATINĄ Z BATATÓW I GRILLOWANYM ARBUZEM

Autor przepisu: Rafał Soroczyński
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1
Pobierz przepis
- 200 gbiodrówki Meisterfrisch
- 100 gwędzonej słoniny z pleców
- przyprawa Lamm Wiberg
- przyprawa Black BBQ Wiberg
- wędzona papryka
- pieprz kolorowy młotkowany
- tłuszcz do smażenia (w opcji smażonej)
Lizaki z wołowiny
Sposób przygotowania:
- Biodrówkę pokrój na plastry. Rozłóż je na folii spożywczej, tak by nieznacznie na siebie nachodziły, i lekko rozbij, nadając całości kształt prostokąta.
- Dopraw mięso przyprawą Lamm, wędzoną papryką i pieprzem.
- Następnie rozłóż na nim cienkie (2-3-milimetrowe) plastry wędzonej słoniny i zwiń całość ciasno, formując rulon. Posyp z wierzchu przyprawą Black BBQ.
- Zawiń rolkę w folię spożywczą, a potem aluminiową – żeby jeszcze mocniej ją ścisnąć i nadać jej perfekcyjny kształt. Odłóż do lodówki.
- Pokrój rolkę na równe plastry, wbij w nie patyczki. Smaż lub podawaj na surowo.
- 200 gbatatów
- 80 gmasła
- 5 gczosnku
- 1 grozmarynu
- sól, pieprz
- masło do wysmarowania formy
Gratina z batatów
Sposób przygotowania:
- Bataty umyj, pokrój wzdłuż na cienkie (około 2-milimetrowe) plastry.
- Masło wymieszaj z posiekanym czosnkiem, rozmarynem, solą i pieprzem.
- W formie wysmarowanej masłem układaj naprzemiennie plastry batatów i masła, ugniatając je, by po upieczeniu uzyskać ładny, ścisły kształt.
- Piecz pod folią aluminiową w temperaturze 190°C przez 20 minut, a potem jeszcze około 10 minut bez folii – do zrumienienia.
- 1 arbuz bezpestkowy
Arbuz
Sposób przygotowania:
- Z arbuza wytnij kawałki w kształcie piramidy.
- Grilluj, nadając piramidkom wzór stopni.
- sos Mayo Sriracha Develey
- sos Tropical BBQ Wiberg
- majonez ziołowy
- świeże jeżyny
- mikroliście, na przykład aksamitki
Wykończenie
Sposob podania:
Na talerzu ułóż grillowane lub surowe lizaki wołowe, grillowane piramidy z arbuza i kawałek gratiny z batatów. Udekoruj sosami, jeżynami i ulubionymi mikroliśćmi.