PRZEPIS
wstecz

MAC & CHEESE BEEF BURGER Z KREMOWYM GZIKIEM, KONFITURĄ Z POMIDORÓW I MAJONEZEM O SMAKU BOCZKU

Autor przepisu: Damian Nowakowski

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 150 gtwarogu Lublanka
  • 150 gmascarpone Galbani
  • 150 gjogurtu greckiego
  • 25 gszczypioru
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Kremowy gzik

Sposób przygotowania:

  1. Rozdrobnij szczypior i czosnek.
  2. Dokładnie połącz nabiał (możesz podbić go w robocie kuchennym).
  3. Połącz wszystkie składniki, całość dopraw do smaku.
Składniki
  • 600 gpomidorów Mutti San Marzano bez zalewy
  • 400 gcukru
  • 20 gliście bazylii
  • sól

Konfitura z pomidorów Mutti z bazylią

Sposób przygotowania:

  1. Odsączone pomidory z puszki pokrój w drobną kostkę.
  2. W rondlu rozpuść cukier, dodaj pomidory i szczyptę soli i zredukuj do konsystencji konfitury.
  3. Wystudzony sos połącz z rozdrobnioną bazylią.
Składniki
  • 200 gmajonezu Hellmann’s
  • 150 gmascarpone Galbani
  • 150 gwędzonego boczku
  • 30 gdrobnego szczypioru
  • olej
  • sól
  • pieprz

Kremowy majonez o smaku boczku

Sposób przygotowania:

  1. Boczek pokrój w cienkie paski. Wysmaż z odrobiną oleju na chrupiąco.
  2. Posiekaj szczypiorek.
  3. Wymieszaj wszystkie składniki, dodając odrobinę tłuszczu ze smażenia boczku. Dopraw do smaku.
Składniki
  • 10 burgerów wołowych Warmia
  • 10 kotletów Mac & Cheese
  • 10 panierowanych cebul
  • 5 bułek Brioche Panesco
  • 5 bułek Home Style Salomon
  • 1 sos serowy Hochland
  • 100 mlśmietanki Debic

Mac and Cheese Beef Burger

Sposób przygotowania:

  1. Burgery grilluj od fazy zamrożenia.
  2. Kotlety serowe i cebule usmaż w głębokim tłuszczu.
  3. Bułki zgrilluj od wewnętrznej strony lub podgrzej w piecu. 
  4. Gotowe bułki wysmaruj majonezem bekonowym, nałóż na nie przygotowane składniki oraz zaproponowane dodatki. Jeśli chcesz, użyj produktów według własnego pomysłu.
  5. Przebij burgery długimi wykałaczkami.
  6. Sos serowy zagotuj ze śmietanką. Gorącym zalej gotowe burgery. Dla lepszego efektu możesz wykorzystać metalowy pierścień: nałóż go na wierzch pieczywa, wypełnij sosem i dynamicznie ściągnij.
Składniki
  • sałaty aquaponiczne
  • pomidory
  • ogórki konserwowe
  • cebula czerwona

Dodatki

Sposób podania
Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.