PRZEPIS
wstecz

MAKARON Z KREWETKAMI, PASSATĄ POMIDOROWĄ I ZIELONYM PESTO

krewetki z makaronem
krewetki

Autor przepisu: Artur Musztyfaga

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 1,5 kgkrewetek tygrysich
  • 1,5 kgpassaty pomidorowej
  • 1 kgmakaronu spaghetti
  • 300 gselera naciowego
  • 150 gorzechów włoskich
  • 100 gczosnku
  • 100 gzielonego pesto
  • 200 mltłuszczu do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Krewetki rozmróź i obierz z pancerza.
  2. Seler naciowy obierz i pokrój w paski.
  3. Podsmaż czosnek i dodaj do niego przygotowany wcześniej seler naciowy.
  4. Podsmaż wszystko razem na złocisty kolor, następnie dodaj do warzyw obrane krewetki.
  5. Gdy krewetki się podsmażą dodaj passatę pomidorową, dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Na koniec dodaj pesto bazyliowe i zmielone orzechy.
  7. Makaron gotuj we wrzącej wodzie ok 3 min. 
  8. Po odcedzeniu ułóż na talerzu i dodaj przygotowane wcześniej krewetki.
  9. Udekoruj dowolnie.