MALEZYJSKA ZUPA LAKSA

Autor przepisu: Ewelina Wdowińska
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
Pobierz przepis
- 100 gszalotki
- 15 gczerwonej pasty curry
- 15 gsosu rybnego
- 10 gesencji rybnej
- 10 gimbiru
- 10 gczosnku
- 4 liście limonki kaffir
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 15 gbulionu warzywnego
- 1,5 lwody
- 500 mlmleczka kokosowego
- brokuły Bimi®
- makaron pszenny
- olej (do smażenia)
Zupa
Sposób przygotowania:
- Umieść trawę cytrynową, czosnek, imbir i liście kaffiru w wysokim naczyniu i zblenduj.
- Dodaj pastę curry, ponownie zblenduj.
- Szalotkę pokrój w kostkę.
- Do rondla wlej olej. Wrzuć szalotkę i podsmaż.
- Dodaj wcześniej przygotowaną pastę i podsmażaj kilka minut.
- Rozrób bulion z wodą i wlej do rondla.
- Dodaj mleczko kokosowe. Dopraw sosem rybnym i esencją rybną. Gotuj.
- Po upływie około 15 minut przecedź przez drobne sito.
- Rybę pokrój w kostkę. Podsmaż.
- Do gotującego się bulionu dodaj rybę. Dopraw do smaku i zagotuj.
- Bimi obierz i zblanszuj.
- Makaron ugotuj według zaleceń na opakowaniu.
- cebula dymka
- czerwone chili
- świeża kolendra
- limonka
- kiełki fasoli mung
- czarny sezam
Wykończenie
Sposób podania:
Wlej zupę do miski do serwowania, umieść w niej kawałki ryby oraz Bimi według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj kiełkami fasoli mung, cienko krojonymi dymką i chili oraz liśćmi kolendry, posyp sezamem.