PRZEPIS
wstecz

MALEZYJSKA ZUPA LAKSA

Autor przepisu: Ewelina Wdowińska

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10


Pobierz przepis
Składniki
  • 100 gszalotki
  • 15 gczerwonej pasty curry
  • 15 gsosu rybnego
  • 10 gesencji rybnej
  • 10 gimbiru
  • 10 gczosnku
  • 4 liście limonki kaffir
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 15 gbulionu warzywnego
  • 1,5 lwody
  • 500 mlmleczka kokosowego
  • brokuły Bimi®
  • makaron pszenny
  • olej (do smażenia)

Zupa

Sposób przygotowania:

  1. Umieść trawę cytrynową, czosnek, imbir i liście kaffiru w wysokim naczyniu i zblenduj.
  2. Dodaj pastę curry, ponownie zblenduj.
  3. Szalotkę pokrój w kostkę.
  4. Do rondla wlej olej. Wrzuć szalotkę i podsmaż.
  5. Dodaj wcześniej przygotowaną pastę i podsmażaj kilka minut.
  6. Rozrób bulion z wodą i wlej do rondla.
  7. Dodaj mleczko kokosowe. Dopraw sosem rybnym i esencją rybną. Gotuj.
  8. Po upływie około 15 minut przecedź przez drobne sito.
  9. Rybę pokrój w kostkę. Podsmaż.
  10. Do gotującego się bulionu dodaj rybę. Dopraw do smaku i zagotuj.
  11. Bimi obierz i zblanszuj.
  12. Makaron ugotuj według zaleceń na opakowaniu.
Składniki
  • cebula dymka
  • czerwone chili
  • świeża kolendra
  • limonka
  • kiełki fasoli mung
  • czarny sezam

Wykończenie

Sposób podania:

Wlej zupę do miski do serwowania, umieść w niej kawałki ryby oraz Bimi według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj kiełkami fasoli mung, cienko krojonymi dymką i chili oraz liśćmi kolendry, posyp sezamem.