MARCHEWKOWY RING Z SOSEM MIODOWYM I LODAMI ZE STRACCIATELLI

Autor przepisu: Rafał Soroczyński
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1
Pobierz przepis
- 150 gmarchwi
- 100 gżółtej marchwi
- 80 gtłuszczu Phase Gold
- 40 gcebuli
- 15 gprażonych pistacji
- 10 gczosnku
- 10 mloliwy cytrynowej
- AcetoPlus mango Wiberg
- sos umami N° 1 Wiberg
- pieprz pomarańczowy Wiberg
- tymianek
- sól
Ring marchewkowy
Sposób przygotowania:
- Marchew umyj i obierz.
- W pojemniku GN wymieszaj oliwę, AcetoPlus mango, posiekane cebulę i czosnek, tymianek, przyprawy, sos umami, prażone pistacje i Phase Gold.
- Włóż marchewki i obtocz je dokładnie. GN owiń szczelnie folią aluminiową i piecz w temperaturze 160°C przez około 35 minut (w zależności od grubości marchewek – mają być miękkie, ale nie rozpadać się).
- Wystudzone marchewki pokrój wzdłuż na równe 2-milimetrowe plastry.
- Zwijaj naprzemiennie plastry marchwi w dwóch kolorach, formując kształtny krąg.
- Przed serwisem podpiecz krótko w piecu, ewentualnie dodatkowo opal palnikiem.
- 100 mlmiodu pitnego lipowego
- 60 mlsoku z marchwi
- 50 mlsoku z rokitnika
- 50 gmiodu
Sos miodowy
Sposób przygotowania:
- W rondlu rozgrzej miód, dolej miód pitny i karmelizuj.
- Następnie dodaj soki z marchwi i rokitnika.
- Redukuj do uzyskania pożądanej konsystencji.
- 80 gmąki tortowej
- 60 gmasła
- 3 białka jaja
- 0,2 gżółtego barwnika
Dekory z ciasta
Sposób przygotowania:
- Do naczynia wybij białka, dodaj roztopione i wystudzone masło, mąkę i barwnik. Zmiksuj blenderem na jednolitą masę.
- Formy silikonowe (najlepiej szablon silikonowy Silikomart Alvéolé) wypełnij ciastem i wstaw do pieca rozgrzanego do temperatury 160°C (bez termoobiegu) na 6-8 minut.
- 40 gstracciatelli
- 10 gsosu Tropical BBQ Wiberg
- 5 mlAcetoPlus mango Wiberg
Stracciatella ice
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki zmiksuj blenderem.
- Wylej do formy silikonowej, zamroź szokowo.
- marchew
- żółta marchew
- pomarańczowe kulki żelowe Fan&Joy
- czerwone porzeczki
- prażone pistacje
- ulubione mikroliście
Wykończenie
Sposób podania:
Na talerzu ułóż marchewkowy ring, podlej go sosem, udekoruj porzeczkami, pistacjami, kulkami żelowymi, dekorami z ciasta i mikroliśćmi. Obok połóż porcję lodów ze stracciatelli i kulki z kolorowej marchwi.