PRZEPIS
wstecz

MARYNOWANY TATAR ZE SMAŻONYM ŻÓŁTKIEM I MAJONEZEM Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO

tatar
tatar

Autor przepisu: Adam Ciupka

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 1,5 kgkuli wołowej
  • 40 gsoli morskiej
  • 20 gcukru trzcinowego
  • 10 gświeżego rozmarynu
  • 5 gjałowca
  • 5 gpieprzu młotkowanego
  • 5 mlsoku z cytryny
  • 50 gmusztardy francuskiej
  • 100 gdrobno posiekanej szalotki
  • 10 gkrawnika
  • 1 gliofilizowanego zielonego pieprzu
  • 20 mlsosu przyprawowego

Tatar

Sposób przygotowania:

  1. Kulę wołową pokrój w 2-centymetrowe plastry, obsyp mieszanką soli, cukru, jałowca, pieprzu i rozmarynu.
  2. Pozostaw na noc w lodówce.
  3. Następnego dnia dokładnie oczyść i osusz mięso, posiekaj w drobną kostkę.
  4. Dodaj musztardę, szalotkę, posiekany krwawnik i sos przyprawowy.
  5. Wszystko dokładnie wymieszaj, na koniec dodaj pokruszony zielony pieprz.
Składniki
  • 10 żółtek (całych)
  • 500 gbułki tartej
  • 1 loleju słonecznikowego

Smażone żółtko

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka staranie oddziel, ułóż na bułce tartej i delikatnie zasyp.
  2. Wstaw na noc do lodówki.
  3. Następnego dnia usmaż żółtka na głębokim oleju, tak aby ścięły się jedynie z zewnątrz. 
Składniki
  • 400 gboczniaków mikołajkowych
  • 20 mlsoku z cytryny
  • 20 mloleju słonecznikowego
  • 20 mlsosy przyprawowego
  • 10 gdrobno posiekanej natki pietruszki
  • 10 gprzyprawy Grill-Argentina Wiberg

Boczniaki kompresowane

Sposób przygotowania:

  1. Boczniaki pokrój w cieniutkie plasterki.
  2. Połowę włóż do worka do wakowania, dodaj sok z cytryny, natkę, sos przyprawowy, przyprawę grillową i olej słonecznikowy.
  3. Mocno zamknij próżniowo, zostaw na noc w lodówce.
  4. Z pozostałej części boczniaków zrób chipsy.

 

 

Składniki
  • 200 mloleju z czosnkiem niedźwiedzim
  • 50 mlżółtka
  • 50 goctu pomidorowego
  • krwawnik
  • grzyby piklowane
  • sól, pieprz

Majonez

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie do uzyskania gładkiej konsystencji.