MIĘTOWE TIRAMISU W TRZECH ODSŁONACH

Autor przepisu: Tomasz Nakonieczny
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
Pobierz przepis
- 500 mlbazy do tiramisu Debic
- 100 mlśmietanki
- 2 listki żelatyny
- syrop miętowy
Krem tiramisu
Sposób przygotowania:
-
Ubij bazę do tiramisu.
-
Namocz żelatynę w zimnej wodzie.
-
Zagrzej śmietankę i rozpuść w niej namoczoną żelatynę.
-
Połącz śmietankę z bazą.
-
Dopraw do smaku syropem.
- 150 gkawy
- 50 mlsyropu o smaku tiramisu
- 2 gagaru
Żel z kawy
Sposób przygotowania:
-
Umieść wszystkie składniki w garnku i doprowadź do wrzenia, cały czas dokładnie mieszając.
-
Gotową masę przelej do plastikowego dzbanka i wstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia.
-
Po schłodzeniu zmiksuj całość na gładką masę, a następnie przełóż do pipety.
- 150 gkawy
- syrop o smaku tiramisu
Zalewa do biszkoptów
Sposób przygotowania:
- Połącz ze sobą oba składniki. W gotowej zalewie namaczaj biszkopty podczas składania deseru.
Składanie deseru
Tiramisu w pucharkach: układaj krem w kieliszkach do wina na przemian z nasączonymi biszkoptami.
Monoporcja: przełóż krem do połowy wysokości małych silikonowych form. Na wierzch nałóż żel kawowy, następnie uzupełnij formy pozostałym kremem. Deser wstaw do zamrażarki.
Minideser: na nasączone biszkopty układaj małe porcje kremu. Całość posyp zmieloną kawą.