PRZEPIS
wstecz

MIĘTOWE TIRAMISU W TRZECH ODSŁONACH

Autor przepisu: Tomasz Nakonieczny

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10


Pobierz przepis
Składniki
  • 500 mlbazy do tiramisu Debic
  • 100 mlśmietanki
  • 2 listki żelatyny
  • syrop miętowy

Krem tiramisu

Sposób przygotowania:

  1. Ubij bazę do tiramisu.

  2. Namocz żelatynę w zimnej wodzie.

  3. Zagrzej śmietankę i rozpuść w niej namoczoną żelatynę.

  4. Połącz śmietankę z bazą.

  5. Dopraw do smaku syropem.

Składniki
  • 150 gkawy
  • 50 mlsyropu o smaku tiramisu
  • 2 gagaru

Żel z kawy

Sposób przygotowania:

  1. Umieść wszystkie składniki w garnku i doprowadź do wrzenia, cały czas dokładnie mieszając.

  2. Gotową masę przelej do plastikowego dzbanka i wstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia.

  3. Po schłodzeniu zmiksuj całość na gładką masę, a następnie przełóż do pipety.

Składniki
  • 150 gkawy
  • syrop o smaku tiramisu

Zalewa do biszkoptów

Sposób przygotowania:

  1. Połącz ze sobą oba składniki. W gotowej zalewie namaczaj biszkopty podczas składania deseru.

Składanie deseru

Tiramisu w pucharkach: układaj krem w kieliszkach do wina na przemian z nasączonymi biszkoptami.

Monoporcja: przełóż krem do połowy wysokości małych silikonowych form. Na wierzch nałóż żel kawowy, następnie uzupełnij formy pozostałym kremem. Deser wstaw do zamrażarki.

Minideser: na nasączone biszkopty układaj małe porcje kremu. Całość posyp zmieloną kawą.