PRZEPIS
wstecz

MINIPIZZE: ZESTAW SMAKOSZA

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 6

Składniki
  • spód do pizzy GIA o śr. 18 cm
  • mozzarella wiórki
  • świeże figi
  • gorgonzola
  • cebulki w occie balsamicznym Greci

Minipizza #1: figi, gorgonzola, cebulki w occie balsamicznym Greci

Sposób przygotowania:

Składniki ułóż na gotowym spodzie i zapiecz przez 5-6 minut w 250°C.

Składniki
  • spód do pizzy GIA o śr. 18 cm
  • mozzarella wiórki
  • serca karczochów w zalewie
  • jarmuż
  • trufle letnie gotowane w soku truflowym
  • Pecorino Romano
  • prażone połówki pistacji

Minipizza #2: serca karczochów, trufle letnie, mozzarella

Sposób przygotowania:

  1. Na gotowym spodzie ułóż mozzarellę, karczochy i jarmuż i zapiecz przez 5-6 minut w 250°C.
  2. Po wyjęciu pizzy z pieca posyp ją Pecorino Romano, pociętą w plasterki truflą i prażonymi pistacjami.
Składniki
  • spód do pizzy GIA o śr. 18 cm
  • mozzarella wiórki
  • mule chilijskie
  • kalmary baby
  • krewetki Black Tiger
  • macki ośmiornicy
  • oliwa
  • czosnek
  • chili
  • natka pietruszki
  • świeże oregano lub mikroliście słonecznika
  • sól
  • pieprz

Minipizza #3: owoce morza, mozzarella, oregano

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj czosnek i chili, smaż przez 2 minuty.
  2. Włóż oczyszczone owoce morza, zagotuj.
  3. Zdejmij z ognia, dodaj natkę pietruszki, dopraw do smaku i odstaw do wystudzenia.
  4. Tak przygotowane owoce morza wyłóż na gotowy spód i posyp mozzarellą.
  5. Zapiecz przez 5-6 minut w 250°C.
  6. Po wyjęciu pizzy z pieca posyp ją oregano lub mikroliśćmi słonecznika.
Składniki
  • spód do pizzy GIA o śr. 18 cm
  • mozzarella wiórki
  • prosciutto crudo
  • burrata
  • oliwa Monini Środziemnomorskie Smaki
  • pieprz do steków Wiberg

Minipizza #4: szynka dojrzewająca, burrata, oliwa Monini Śródziemnomorskie Smaki

Sposób przygotowania:

  1. Na gotowym spodzie rozsyp mozzarellę i zapiecz przez 5-6 minut w 250°C.
  2. Po wyjęciu pizzy z pieca ułóż na niej burratę i szynkę dojrzewającą.
  3. Polej oliwą, posyp pieprzem do steków.
Składniki
  • spód do pizzy GIA o śr. 18 cm
  • mozzarella wiórki
  • śmietana z mascarpone Debic
  • kapelusze borowików
  • bób
  • Pecorino Romano albo Grana Padano
  • świeży rozmaryn

Minipizza #5: kapelusze borowików, pecorino, bób, rozmaryn

Sposób przygotowania:

  1. Na gotowym spodzie ułóż mozzarellę wymieszaną ze śmietaną, bób, plasterki borowików i rozmaryn.
  2. Zapiecz przez 5-6 minut w 250°C.
  3. Po wyjęciu pizzy z pieca posyp ją którymś z twardych serów.
Składniki
  • spód do pizzy GIA o śr. 18 cm
  • guanciale
  • Taleggio
  • por duszony na maśle
  • świeże oregano
  • pieprz do steków Wiberg

Minipizza #6: guanciale, duszony por, Taleggio

Sposób przygotowania:

  1. Na gotowym spodzie ułóż ser Taleggio, guanciale i duszony por.
  2. Zapiecz przez 5-6 min w 250°.
  3. Po wyjęciu pizzy z pieca posyp ją świeżym oregano i pieprzem do steków Wiberg.