PRZEPIS
wstecz

MISO RAMEN Z WIEPRZOWINĄ I MARYNOWANYM JAJEM

miso ramen
ramen

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 4

Składniki
  • 3 lwody
  • 600 ggolonki (1 szt.)
  • 2 korpusy z kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 cmimbiru
  • 60 gciemnej pasty miso
  • 20 gtahini
  • 15 gstartego imbiru
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku

Bulion wieprzowo-drobiowy

Sposób przygotowania:

  1. Mięso dokładnie opłucz pod zimną wodą, zalej zimną wodą, zagotuj i zbierz szumowinę.
  2. Dodaj cebulę i gotuj 5 godzin.
  3. Uzyskany bulion przecedź.
  4. Do 1,6 litra bulionu dodaj pastę miso, tahini, imbir i czosnek, dopraw solą do smaku.
Składniki
  • 1 kgbrzucha wieprzowego
  • 250 mlsosu sojowego
  • 200 mlwody
  • 100 mloctu ryżowego
  • 50 gcukru
  • 4 dymki pokrojone na ćwiartki
  • 5 cmimbiru pokrojonego na plasterki
  • 4 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2 łyżki soli

Pieczony brzuch wieprzowy

Sposób przygotowania:

  1. Brzuch wieprzowy zwiń w roladę i obwiąż sznurkiem.
  2. Składniki na marynatę połącz i lekko podgrzej, aż do rozpuszczenia się cukru.
  3. Mięso włóż do głębokiego naczynia do pieczenia, tak by marynata pokrywała połowę mięsa.
  4. Piecz około 4 godzin w temperaturze 130°C, co jakiś czas przekładając, żeby mięso i skóra całkowicie się zamarynowały.
  5.  Miękkie mięso pozostaw w marynacie, przykryj i wstaw na noc do lodówki.

 

Składniki
  • 4 jaja
  • 80 mlsosu sojowego
  • 80 mlwody
  • 30 mloctu ryżowego
  • 15 gcukru
  • 10 gstartego imbiru

Jaja w sosie sojowym

Sposób przygotowania:

  1. Jaja ugotuj na miękko.
  2. Sos sojowy, wodę, ocet, cukier i imbir zagotuj i podgrzewaj około 5 minut.
  3. Odstaw do wystudzenia i zalej jajka. Wstaw na noc do lodówki.

 

Składniki
  • 400 gmakaronu ramen
  • 80 gkiełków fasoli
  • 80 ggroszku cukrowego pokrojonego w paski
  • 40 ggrzybów shimeji
  • 40 gfasoli edamame
  • 2 pak choi przecięte na pół
  • 2 posiekane dymki
  • mieszanka Shichimi Togarashi Wiberg

Dodatki

Sposób przygotowania:

  1. Kiełki fasoli, groszek cukrowy, grzyby, edamame i pak choi zblanszuj w gorącej wodzie.
  2. Następnie zblanszuj makaron.
Sposób podania
Do misek włóż makaron, zblanszowane warzywa i skarmelizowane mięso, dodaj przepołowione jaja, posyp posiekaną dymką oraz shichimi togarashi. Wieprzowinę pokrój w plastry i wstaw na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C lub zapiecz pod salamandrem.