MOMOFUKU BO SSAM

Autor przepisu: Damian Nowakowski
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
Pobierz przepis
- MIĘSO
- 2 kgkarkówki wieprzowej tandaryzowanej, porcjowanej po 200 g
- 300 gbiałego cukru
- 300 gsoli morskiej
- GLAZURA
- 100 gcukru muscovado
- 25 goctu jabłkowego
- 15 gsoli morskiej
Glazurowana karkówka
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj sól i cukier i zasyp mięso.
- Pozostaw karkówkę na około pół godziny do rozpuszczenia się cukru – po tym czasie zetrzyj z mięsa pozostałości cukru i soli.
- Piecz pod przykryciem w temperaturze 150°C przez 1,5 godziny.
- Składniki glazury wymieszaj i zostaw do rozpuszczenia.
- Upieczone kawałki mięsa pokryj glazurą i zapiecz w 230°C do momentu skarmelizowania.
- ryż do sushi
- woda
Ryż do sushi
Sposób przygotowania:
-
Dokładnie wypłucz ryż pod zimną wodą – woda musi zrobić się przezroczysta.
-
Przepłukany ryż umieść w misie ryżowaru i zalej wodą w stosunku 1 : 1. Włącz gotowanie.
-
Gdy ryż się ugotuje (urządzenie przełączy się na pozycję „warm”), pozostaw go na około 10 minut, po czym wyjmij na płaską blachę do wystudzenia. Jeśli chcesz serwować ryż od razu po ugotowaniu, przełóż go do podgrzewacza.
- 100 gpasty miso
- 60 gpasty gochujang
- 50 goleju sezamowego Wiberg
- 30 gmasła orzechowego
- 25 gmiodu
- 15 gcebuli, posiekanej w kostkę
- 10 gPrimerby czosnkowej Knorr
- 10 gnasion sezamu
- 10 gszczypiorku, drobno posiekanego
- 5 gsosu umami N° 1 Wiberg
Sos à la ssamjang
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj wszystkie składniki oprócz szczypiorku – tym posypiesz sos bezpośrednio przed serwisem.
- WARZYWA
- 500 gmłodej kapusty
- 60 gmarchwi, pokrojonej w julienne
- 1 cebula dymka, posiekana ze szczypiorkiem
- mikroliście pachnotki (shiso), porwane
- sól morska
- SOS
- 20 goctu ryżowego
- 20 gsosu sojowego
- 15 gcukru muscovado
- 15 goleju sezamowego Wiberg
- 10 ggrysu papryki gochugaru
- 10 gPrimerby czosnkowej
- 10 gprażonych nasion sezamu
Surówka koreańska
Sposób przygotowania:
- Kapustę posiekaj drobno i posyp odrobiną soli morskiej. Zostaw na 10 minut.
- W tym czasie wymieszaj wszystkie składniki sosu.
- Dodaj do kapusty sos i resztę składników, wymieszaj.
- szczypior od dymki
- olej chili Wiberg
- kimchi
- mikroliście pachnotki (shiso)
Wykończenie
Sposób podania:
- Podawaj w serwisie talerzowym (możesz zainspirować się naszym platingiem) albo w formule azjatyckiej – każdą składową w odrębnym naczyniu.
- Udekoruj kimchi, olejem chili, grubo siekanym szczypiorem oraz mikroliśćmi.