Marcin Sikora

Od 20 lat związany z gastronomią, zwłaszcza lubelską – przez 13 lat pracował jako Szef Kuchni czterogwiazdkowego hotelu w Zamościu. Odbył wiele szkoleń i kursów kulinarnych, uzyskał stopień mistrza w zawodzie kucharza. Ukończył też kurs na managera restauracji i instruktora praktycznej nauki zawodu, a do tego kurs pedagogiczny. Wszechstronny i zaprawiony w działaniu specjalista i mentor.

Jest twórcą popularnego bloga Wcinaj Polskę (wcinajpolske.pl), na łamach którego prezentuje swoje autorskie przepisy na dania kuchni polskiej. Jak sam twierdzi, każdy z nas smak wynosi z domu rodzinnego. U podstaw jego miłości do rodzimych kulinariów leży przeświadczenie, że najchętniej wspominamy smaki dzieciństwa, bo to one najsilniej oddziałują na nasze gusta i preferencje.

Wieloletni trener kulinarny, chętnie dzieli się swoją obszerną wiedzą z najmłodszym pokoleniem kucharzy. Od 5 lat pełni także funkcję ambasadora kulinarnego jednej z marek win, dla której tworzy przepisy oparte o nurt food pairing oraz wspiera organizację strefy degustacji na jednym z największych polskich festiwali win.

Nieobca mu praca w restauracjach à la carte, komentowane kolacje degustacyjne czy organizacja dużych eventów. Uwielbia gotowanie w celach charytatywnych. W pracy i życiu kieruje się myślą, że warto działać dobroczynnie, bo dobro ma zwyczaj wracać ze zdwojoną siłą. Kocha spędzać czas z rodzina. Jest ojcem dwójki dzieci oraz szczęśliwym mężem.