PRZEPIS
wstecz

MUS Z KOZIEGO SERA Z DUSZONĄ BOTWINKĄ I CIASTEM KATAIFI

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 400 mlśmietany 36%
  • 200 gkoziego sera
  • 50 mlbiałego wina
  • 8 gżelatyny (listki namoczone w zimnej wodzie)
  • sól
  • pieprz

Mus z koziego sera

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj wino, dodaj ser i 100 ml śmietany.
  2. Całość zagotuj, odstaw, zmiksuj blenderem i przecedź przez sito.
  3. Do ciepłej masy dodaj odsączoną żelatynę.
  4. Ubij pozostałe 300 ml śmietany, dodaj do masy, dopraw do smaku.
  5. Przełóż do formy silikonowej i zamroź.
Składniki
  • 10 młodych buraków z liśćmi (botwinka)
  • 100 mlczerwonego wina
  • 50 mlsoku z buraków
  • 30 mlCrema di Aceto Wiberg o smaku śliwkowym
  • miód
  • sól
  • pieprz

Duszona botwina

Sposób przygotowania:

  1. Buraczki obierz i umyj, przytnij łodygi.
  2. Obgotuj przez 2 minuty i odcedź.
  3. Wino zredukuj o połowę, dodaj sok z buraków i krem śliwkowy, zagotuj.
  4. Dodaj buraczki i gotuj 5 minut. Dopraw do smaku.
  5. Pozostały płyn zredukuj i użyj do dekoracji.
Składniki
  • 200 gciasta kataifi
  • 100 gmasła

Ciasto kataifi

Sposób przygotowania:

  1. Rozłóż ciasto i polej roztopionym masłem.
  2. Nawijaj na metalowe rożki i piecz w 180°C przez 15 minut na złoty kolor.
Składniki
  • 150 gjaj
  • 70 gbiałek jaj
  • 80 gmąki pszennej tortowej
  • 30 gcukru
  • 2 gproszku do pieczenia
  • bawnik (w zależności od preferencji)
  • koperek (w zależności od preferencji)
  • pietruszka (w zależności od preferencji)

Zielona gąbka (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki zblenduj, przecedź przez sito.
  2. Masę przelej do półlitrowego syfonu, nabij dwa naboje.
  3. Napełniaj masą papierowe kubeczki do 1/3 wysokości i gotuj w mikrofali przez około 20 sekund.
Składniki
  • mix ziół i kwiatów (oregano, tymianek, natka pietruszki, rukola, bratki, smagliczki)
  • 10 połówek orzechów włoskich

Wykończenie

Sposób podania:

  1. Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem, łącząc rożki z kataifi i zioła na kształt bukietów, a mus dekorując zredukowanym do żelu płynem pozostałym po duszeniu botwiny.
  2. Całość ozdób orzechami włoskimi.