MUS Z KOZIEGO SERA Z DUSZONĄ BOTWINKĄ I CIASTEM KATAIFI

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 400 mlśmietany 36%
- 200 gkoziego sera
- 50 mlbiałego wina
- 8 gżelatyny (listki namoczone w zimnej wodzie)
- sól
- pieprz
Mus z koziego sera
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wino, dodaj ser i 100 ml śmietany.
- Całość zagotuj, odstaw, zmiksuj blenderem i przecedź przez sito.
- Do ciepłej masy dodaj odsączoną żelatynę.
- Ubij pozostałe 300 ml śmietany, dodaj do masy, dopraw do smaku.
- Przełóż do formy silikonowej i zamroź.
- 10 młodych buraków z liśćmi (botwinka)
- 100 mlczerwonego wina
- 50 mlsoku z buraków
- 30 mlCrema di Aceto Wiberg o smaku śliwkowym
- miód
- sól
- pieprz
Duszona botwina
Sposób przygotowania:
- Buraczki obierz i umyj, przytnij łodygi.
- Obgotuj przez 2 minuty i odcedź.
- Wino zredukuj o połowę, dodaj sok z buraków i krem śliwkowy, zagotuj.
- Dodaj buraczki i gotuj 5 minut. Dopraw do smaku.
- Pozostały płyn zredukuj i użyj do dekoracji.
- 200 gciasta kataifi
- 100 gmasła
Ciasto kataifi
Sposób przygotowania:
- Rozłóż ciasto i polej roztopionym masłem.
- Nawijaj na metalowe rożki i piecz w 180°C przez 15 minut na złoty kolor.
- 150 gjaj
- 70 gbiałek jaj
- 80 gmąki pszennej tortowej
- 30 gcukru
- 2 gproszku do pieczenia
- bawnik (w zależności od preferencji)
- koperek (w zależności od preferencji)
- pietruszka (w zależności od preferencji)
Zielona gąbka (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki zblenduj, przecedź przez sito.
- Masę przelej do półlitrowego syfonu, nabij dwa naboje.
- Napełniaj masą papierowe kubeczki do 1/3 wysokości i gotuj w mikrofali przez około 20 sekund.
- mix ziół i kwiatów (oregano, tymianek, natka pietruszki, rukola, bratki, smagliczki)
- 10 połówek orzechów włoskich
Wykończenie
Sposób podania:
- Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem, łącząc rożki z kataifi i zioła na kształt bukietów, a mus dekorując zredukowanym do żelu płynem pozostałym po duszeniu botwiny.
- Całość ozdób orzechami włoskimi.