PRZEPIS
wstecz

NERKOWNIK PORZECZKOWY Z DEKORACJĄ Z RABARBARU I MIGDAŁOWEGO SZKIEŁKA

Autor przepisu: Tomasz Nakonieczny

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10


Pobierz przepis
Składniki
  • nerkownik porzeczkowy Miód Malina Sadki
  • vegangurt Planton
  • 300 grabarbaru
  • 50 gsyropu truskawkowego
  • 300 gcukru
  • migdały
  • maliny liofilizowane w pudrze
  • świeże truskawki
  • świeża mięta

Sposób przygotowania:

  1. Sałatka: rabarbar obierz i za pomocą obieraczki pokrój go wzdłuż, zamknij próżniowo w worku z syropem truskawkowym i obgotuj przez około 30 sekund, zahartuj w zimnej wodzie.
  2. Szkiełko migdałowe: z cukru zrób złoty karmel, wylej go na matę. Gdy ostygnie, zmiksuj na proszek, wymieszaj z migdałami i piecz w temperaturze 200°C bez termoobiegu około 4-5 minut.
Sposób podania
Talerz do serwowania obsyp pudrem z malin. Nałóż porcję nerkownika, udekoruj ją łamanym szkiełkiem. Obok ułóż vegangurt, na nim sałatkę rabarbarową, całość ozdób kawałkami truskawek oraz liśćmi mięty.