NERKOWNIK PORZECZKOWY Z DEKORACJĄ Z RABARBARU I MIGDAŁOWEGO SZKIEŁKA

Autor przepisu: Tomasz Nakonieczny
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
Pobierz przepis
- nerkownik porzeczkowy Miód Malina Sadki
- vegangurt Planton
- 300 grabarbaru
- 50 gsyropu truskawkowego
- 300 gcukru
- migdały
- maliny liofilizowane w pudrze
- świeże truskawki
- świeża mięta
Sposób przygotowania:
- Sałatka: rabarbar obierz i za pomocą obieraczki pokrój go wzdłuż, zamknij próżniowo w worku z syropem truskawkowym i obgotuj przez około 30 sekund, zahartuj w zimnej wodzie.
- Szkiełko migdałowe: z cukru zrób złoty karmel, wylej go na matę. Gdy ostygnie, zmiksuj na proszek, wymieszaj z migdałami i piecz w temperaturze 200°C bez termoobiegu około 4-5 minut.
Talerz do serwowania obsyp pudrem z malin. Nałóż porcję nerkownika, udekoruj ją łamanym szkiełkiem. Obok ułóż vegangurt, na nim sałatkę rabarbarową, całość ozdób kawałkami truskawek oraz liśćmi mięty.