PRZEPIS
wstecz

NIKU NO RŌRU

Autor przepisu: Łukasz Kostrzewski

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10


Pobierz przepis
Składniki
  • 1 kgkotletów ze schabu wieprzowego
  • 400 gajranu
  • 10 gliści limetki kaffir
  • 10 gczosnku
  • pieprz młotkowany do smaku

Schab wieprzowy marynowany

Sposób przygotowania:

  1. Mięso osusz ręcznikiem papierowym i odłóż do głębokiego pojemnika GN. Wlej do niego ajran, dodaj liście kafiru, rozgnieciony czosnek oraz pieprz młotkowany.
  2. Wymieszaj całość dokładnie tak, aby każdy kawałek schabu był obtoczony marynatą.
  3. Przełóż całość do worka vacuum i ściśnij dość mocno, tak, żeby mięso się dobrze zamarynowało. Odłóż je na 20-30 minut.
Składniki
  • 900 gkimchi
  • 1 rzodkiew daikon
  • 50 mlsosu rybnego
  • 20 gskrobi tapiokowej

Farsz kimchi

Sposób przygotowania:

  1. Kimchi wyjmij ze słoika na sitko, aby pozbyć się nadmiaru płynu. Pod sitko podłóż miskę na płyn. Odciśnij rękoma nadmiar (jeśli jest taka potrzeba) i posiekaj drobno nożem. Przełóż kimchi do miski, płyn wyciśnięty z kimchi odłóż.
  2. Rzodkiew daikon przekrój na cztery części, aby powstały podłużne ćwiartki. Pokrój je w cienkie zapałki. Przełóż do miski z posiekanym wcześniej kimchi.
  3. Wlej sos rybny do pozostałego płynu z kimchi, zlej go do rondelka i podgrzej do około 60-70°C. Następnie zaciągnij skrobią tapiokową. 
  4. Kiedy płyn ostygnie, dodaj go do rzodkwi z kimchi i wymieszaj tak, aby wszystko się dobrze połączyło.
Składniki
  • 1 kgzamarynowanych wcześniej kotletów ze schabu wieprzowego
  • przygotowany wcześniej farsz kimchi
  • 300 gmąki
  • 400 gpanko
  • 150 gwiórków kokosowych
  • 5 jaj
  • 3 gsoli
  • 5 gpieprzu

Niku no rōru

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj panko z wiórkami kokosowymi i odłóż do późniejszego panierowania.
  2. Wcześniej zamarynowany schab wyjmij z torby vacuum, osusz go i zdejmij liście kaffiru (można je później wrzucić do gotowania ziemniaków).
  3. Schab rozbij cienko, żeby ułatwić zwijanie go w roladki.
  4. Rozbity schab oprósz solą i pieprzem. Nakładaj na mięso farsz z kimchi i zawijaj roladki, podwijając brzegi do środka – dzięki temu farsz nie wypłynie podczas smażenia.
  5. Na koniec panieruj w kolejności: mąka, jajko, panko wymieszane z wiórkami kokosowymi.
  6. Smaż roladki na fryturze w temperaturze 170-180°C do uzyskania złotego koloru. 
  7. Roladki w dowolny sposób pokrój i ułóż na ciepłych ziemniakach (patrz poniżej).
Składniki
  • 3 zielone ogórki
  • 50 mlsosu sojowego
  • 30 gmiodu
  • 30 mloleju sezamowego
  • 15 gjasnego sezamu
  • 15 mloctu ryżowego
  • 10 gcukru trzcinowego
  • 2 szczypty chili w płatkach Wiberg
  • 1 ząbek czosnku

Ogórki po azjatycku

Sposób przygotowania:

  1. Umyj (nieobrane) ogórki i pokrój je w słupki o grubości ok. 5-8 mm.
  2. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki marynaty: sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, miód, drobno pokrojony czosnek i płatki chili.
  3. Ogórki wymieszaj z marynatą w miseczce i odstaw do lodówki, najlepiej na kilka godzin lub całą noc. Ogórki puszczą sok i na dnie miski pojawi się więcej płynu. Po wyjęciu ogórków z lodówki wymieszaj go z ogórkami. Nadmiar można wykorzystać np. do polania ryżu serwowanego z potrawą. 
  4. Przed podaniem posyp ogórki sezamem. Dla uzyskania lepszego aromatu sezamu możesz prażyć go przez kilka minut na suchej patelni.
Składniki
  • 50 mlesencji bulionu rybnego
  • 450 mlwody
  • 100 mlsosu sojowego
  • 3 ząbki startego czosnku

Sos nikkorogashi

Sposób przygotowania:

  1. Połącz w misce wszystkie składniki. Sprawdź, czy każdy z nich jest dobrze wyczuwalny. Jeśli chcesz, możesz dodać ostrości wybraną przyprawą.
Składniki
  • 1 kgziemniaków
  • 500 gbiałej cebuli
  • 50 mloleju sezamowego

Ziemniaki nikkorogashi

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Cebulę poszatkuj w grubą kostkę.
  3. Na patelni, na niewielkim ogniu, rozgrzej olej sezamowy. Dodaj całe ziemniaki i cebulę. Smaż, mieszając, aż ziemniaki będą całe pokryte olejem i lekko przyrumienione.
  4. Dodaj na patelnię wcześniej przygotowany sos i gotuj 15 minut pod przykryciem. Co 5 minut obracaj ziemniaki, żeby równo się ugotowały. Zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia jeszcze 10 minut, aż sos w większości odparuje.
  5. Ziemniaki podawaj gorące, polane pozostałym z gotowania sosem.
Składniki
  • świeża kolendra
  • cebula dymka
  • jasny sezam
  • ulubione mikroliście (opcjonalnie)

Wykończenie

Sposób podania:

Podaj w serwisie talerzowym albo bufetowym według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj cienko krojoną dymką, posyp sezamem i świeżą kolendrą. Możesz dodatkowo użyć ulubionych mikroliści.