NIKU NO RŌRU

Autor przepisu: Łukasz Kostrzewski
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
Pobierz przepis
- 1 kgkotletów ze schabu wieprzowego
- 400 gajranu
- 10 gliści limetki kaffir
- 10 gczosnku
- pieprz młotkowany do smaku
Schab wieprzowy marynowany
Sposób przygotowania:
- Mięso osusz ręcznikiem papierowym i odłóż do głębokiego pojemnika GN. Wlej do niego ajran, dodaj liście kafiru, rozgnieciony czosnek oraz pieprz młotkowany.
- Wymieszaj całość dokładnie tak, aby każdy kawałek schabu był obtoczony marynatą.
- Przełóż całość do worka vacuum i ściśnij dość mocno, tak, żeby mięso się dobrze zamarynowało. Odłóż je na 20-30 minut.
- 900 gkimchi
- 1 rzodkiew daikon
- 50 mlsosu rybnego
- 20 gskrobi tapiokowej
Farsz kimchi
Sposób przygotowania:
- Kimchi wyjmij ze słoika na sitko, aby pozbyć się nadmiaru płynu. Pod sitko podłóż miskę na płyn. Odciśnij rękoma nadmiar (jeśli jest taka potrzeba) i posiekaj drobno nożem. Przełóż kimchi do miski, płyn wyciśnięty z kimchi odłóż.
- Rzodkiew daikon przekrój na cztery części, aby powstały podłużne ćwiartki. Pokrój je w cienkie zapałki. Przełóż do miski z posiekanym wcześniej kimchi.
- Wlej sos rybny do pozostałego płynu z kimchi, zlej go do rondelka i podgrzej do około 60-70°C. Następnie zaciągnij skrobią tapiokową.
- Kiedy płyn ostygnie, dodaj go do rzodkwi z kimchi i wymieszaj tak, aby wszystko się dobrze połączyło.
- 1 kgzamarynowanych wcześniej kotletów ze schabu wieprzowego
- przygotowany wcześniej farsz kimchi
- 300 gmąki
- 400 gpanko
- 150 gwiórków kokosowych
- 5 jaj
- 3 gsoli
- 5 gpieprzu
Niku no rōru
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj panko z wiórkami kokosowymi i odłóż do późniejszego panierowania.
- Wcześniej zamarynowany schab wyjmij z torby vacuum, osusz go i zdejmij liście kaffiru (można je później wrzucić do gotowania ziemniaków).
- Schab rozbij cienko, żeby ułatwić zwijanie go w roladki.
- Rozbity schab oprósz solą i pieprzem. Nakładaj na mięso farsz z kimchi i zawijaj roladki, podwijając brzegi do środka – dzięki temu farsz nie wypłynie podczas smażenia.
- Na koniec panieruj w kolejności: mąka, jajko, panko wymieszane z wiórkami kokosowymi.
- Smaż roladki na fryturze w temperaturze 170-180°C do uzyskania złotego koloru.
- Roladki w dowolny sposób pokrój i ułóż na ciepłych ziemniakach (patrz poniżej).
- 3 zielone ogórki
- 50 mlsosu sojowego
- 30 gmiodu
- 30 mloleju sezamowego
- 15 gjasnego sezamu
- 15 mloctu ryżowego
- 10 gcukru trzcinowego
- 2 szczypty chili w płatkach Wiberg
- 1 ząbek czosnku
Ogórki po azjatycku
Sposób przygotowania:
- Umyj (nieobrane) ogórki i pokrój je w słupki o grubości ok. 5-8 mm.
- W miseczce wymieszaj wszystkie składniki marynaty: sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, miód, drobno pokrojony czosnek i płatki chili.
- Ogórki wymieszaj z marynatą w miseczce i odstaw do lodówki, najlepiej na kilka godzin lub całą noc. Ogórki puszczą sok i na dnie miski pojawi się więcej płynu. Po wyjęciu ogórków z lodówki wymieszaj go z ogórkami. Nadmiar można wykorzystać np. do polania ryżu serwowanego z potrawą.
- Przed podaniem posyp ogórki sezamem. Dla uzyskania lepszego aromatu sezamu możesz prażyć go przez kilka minut na suchej patelni.
- 50 mlesencji bulionu rybnego
- 450 mlwody
- 100 mlsosu sojowego
- 3 ząbki startego czosnku
Sos nikkorogashi
Sposób przygotowania:
- Połącz w misce wszystkie składniki. Sprawdź, czy każdy z nich jest dobrze wyczuwalny. Jeśli chcesz, możesz dodać ostrości wybraną przyprawą.
- 1 kgziemniaków
- 500 gbiałej cebuli
- 50 mloleju sezamowego
Ziemniaki nikkorogashi
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
- Cebulę poszatkuj w grubą kostkę.
- Na patelni, na niewielkim ogniu, rozgrzej olej sezamowy. Dodaj całe ziemniaki i cebulę. Smaż, mieszając, aż ziemniaki będą całe pokryte olejem i lekko przyrumienione.
- Dodaj na patelnię wcześniej przygotowany sos i gotuj 15 minut pod przykryciem. Co 5 minut obracaj ziemniaki, żeby równo się ugotowały. Zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia jeszcze 10 minut, aż sos w większości odparuje.
- Ziemniaki podawaj gorące, polane pozostałym z gotowania sosem.
- świeża kolendra
- cebula dymka
- jasny sezam
- ulubione mikroliście (opcjonalnie)
Wykończenie
Sposób podania:
Podaj w serwisie talerzowym albo bufetowym według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj cienko krojoną dymką, posyp sezamem i świeżą kolendrą. Możesz dodatkowo użyć ulubionych mikroliści.