OKONOMIYAKI
Autor przepisu: Michał Karadżow
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 1 kgkapusty pekińskiej
- 700 gboczku wędzonego
- 300 gboczniaków
- 300 gdymki
- 100 gpapryki pepperoni
- 100 gmarchwi
- 5 jaj
- 3 arkusze nori
Okonomiyaki
Sposób przygotowania:
- Poszatkuj kapustę, przełóż do miski.
- Pokrój dymkę, pozostawiając część do dekoracji. Dodaj do kapusty.
- Z pepperoni usuń pestki, pokrój paprykę w drobną kostkę, część zostaw do dekoracji. Dodaj do kapusty.
- Marchew pokrój w julienne, dodaj do kapusty.
- Boczniaki pokrój w cienkie paski, dodaj do kapusty.
- Glony nori stostuj na suchej patelni, następnie pokrusz na mniejsze kawałki. Pozostaw do wykończenia dania.
- Wymieszaj warzywa w misce.
- Przygotuj ciasto (przepis poniżej), dodaj do niego warzywa.
- Podziel masę na pięć części. Rozgrzej patelnię, wlej olej, smaż porcję ciasta przez kilka minut na średnim ogniu.
- Na wierzch placka połóż plastry boczku, smaż jeszcze przez chwilę.
- Przełóż ostrożnie placek na drugą stronę, tak by nie zrzucić boczku. Smaż kilka minut na średnim ogniu.
- Gdy upewnisz się, że placek jest gotowy, przełóż go na talerz boczkiem w górę. Polej sosem i majonezem.
- Usmaż jajko sadzone i połóż je na okonomiyaki.
- Posyp placek kruszonymi algami nori oraz pokrojonymi dymką i pepperoni.
- 500 gmąki pszennej
- 500 mlbulionu drobiowego z koncentratu CHEF
- 6 gproszku do pieczenia
- 5 jaj (18981148)
Ciasto
Sposób przygotowania:
- Przygotuj bulion według instrukcji na opakowaniu, wystudź.
- Mąkę wsyp do miski, dodaj proszek do pieczenia.
- Wlewaj bulion do mąki, cały czas mieszając do uzyskania jednolitego ciasta.
- Dodaj jaja i wymieszaj całość, żeby składniki się połączyły.
- 160 gketchupu Hellmann’s
- 160 gsosu worcester (18845839)
- 40 gsos sojowego Kikkoman
- 25 gmiodu
Sos
Sposób przygotowania:
- Połącz ze sobą wszystkie składniki. Wymieszaj.
- Uzyskanym sosem polej okonomiyaki.
Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj ziołami.