PRZEPIS
wstecz

OKONOMIYAKI

Autor przepisu: Michał Karadżow

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 1 kgkapusty pekińskiej
  • 700 gboczku wędzonego
  • 300 gboczniaków
  • 300 gdymki
  • 100 gpapryki pepperoni
  • 100 gmarchwi
  • 5 jaj
  • 3 arkusze nori

Okonomiyaki

Sposób przygotowania:

  1. Poszatkuj kapustę, przełóż do miski.
  2. Pokrój dymkę, pozostawiając część do dekoracji. Dodaj do kapusty.
  3. Z pepperoni usuń pestki, pokrój paprykę w drobną kostkę, część zostaw do dekoracji. Dodaj do kapusty.
  4. Marchew pokrój w julienne, dodaj do kapusty.
  5. Boczniaki pokrój w cienkie paski, dodaj do kapusty.
  6. Glony nori stostuj na suchej patelni, następnie pokrusz na mniejsze kawałki. Pozostaw do wykończenia dania.
  7. Wymieszaj warzywa w misce.
  8. Przygotuj ciasto (przepis poniżej), dodaj do niego warzywa.
  9. Podziel masę na pięć części. Rozgrzej patelnię, wlej olej, smaż porcję ciasta przez kilka minut na średnim ogniu.
  10. Na wierzch placka połóż plastry boczku, smaż jeszcze przez chwilę.
  11. Przełóż ostrożnie placek na drugą stronę, tak by nie zrzucić boczku. Smaż kilka minut na średnim ogniu.
  12. Gdy upewnisz się, że placek jest gotowy, przełóż go na talerz boczkiem w górę. Polej sosem i majonezem.
  13. Usmaż jajko sadzone i połóż je na okonomiyaki.
  14. Posyp placek kruszonymi algami nori oraz pokrojonymi dymką i pepperoni.
Składniki
  • 500 gmąki pszennej
  • 500 mlbulionu drobiowego z koncentratu CHEF
  • 6 gproszku do pieczenia
  • 5 jaj (18981148)

Ciasto

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj bulion według instrukcji na opakowaniu, wystudź.
  2. Mąkę wsyp do miski, dodaj proszek do pieczenia.
  3. Wlewaj bulion do mąki, cały czas mieszając do uzyskania jednolitego ciasta.
  4. Dodaj jaja i wymieszaj całość, żeby składniki się połączyły.
Składniki
  • 160 gketchupu Hellmann’s
  • 160 gsosu worcester (18845839)
  • 40 gsos sojowego Kikkoman
  • 25 gmiodu

Sos

Sposób przygotowania:

  1. Połącz ze sobą wszystkie składniki. Wymieszaj.
  2. Uzyskanym sosem polej okonomiyaki.
Wykończenie
Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj ziołami.