PRZEPIS
wstecz

ORIENTALNY FILET Z KURCZAKA Z WARZYWAMI I BASMATI

Autor przepisu: Adam Ciupka

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10


Pobierz przepis
Składniki
  • 2 kgfiletów z kurczaka ze skórą, bez kości
  • 50 mlsosu sojowego
  • 50 mlsosu Thai Chili Style Wiberg
  • 50 ggalangalu
  • 20 gczosnku
  • 20 gchili jalapeňo
  • 5 gświeżej kolendry

Filet z kurczaka

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek, chili, kolendrę drobno posiekaj, galangal zetrzyj na drobnej tarce i wymieszaj wszystko razem, na koniec dodając sos sojowy.
  2. Przygotowaną marynatą zamarynuj filety z kurczaka i przełóż do worka. Zawakuj i odłóż na ok. 1 godzinę do lodówki (wakowanie znacznie skraca proces marynowania).
  3. Następnie zamarynowane filety ułóż na blaszce wyłożonej papierem (skórą do góry). Skórę grubo posmaruj sosem Thai Chili Style.
  4. Piecz w piecu 180° przez 15 minut, bez pary.
Składniki
  • 1 kgryżu basmati Melvit
  • 10 listków limetki kaffir

Ryż basmati

Sposób przygotowania:

  1. Ryż wypłucz w zimnej wodzie, przelewając go w naczyniu do momentu, aż woda będzie klarowna.
  2. Następnie zalej ryż 4 l zimnej wody, dodaj listki limetki i gotuj przez ok. 10 minut od momentu zagotowania (nie dodawaj soli!).
  3. Odcedź ryż na blaszce perforowanej lub dużym sicie, nie przelewaj wodą.
Składniki
  • 1 kgmieszanki chińskiej
  • 200 gkiełków fasoli mung
  • 200 gmini kapusty pak choi
  • 200 ggrzybów shimeji
  • 150 mlsosu Thai Chili Style Wiberg
  • 50 gobranego czosnku
  • 50 mloleju do smażenia
  • 20 gbazylii tajskiej

Warzywa orientalne

Sposób przygotowania:

  1. Rozmroź i osusz mieszankę warzyw.
  2. Rozgrzej olej na dużym woku, dodaj pokrojony czosnek i poczekaj, aż zacznie skwierczeć.
  3. Dodaj mieszankę warzyw. 
  4. Smaż krótko na dużym ogniu, pod koniec smażenia dodaj pokrojone pak choi, kiełki i shimeji.
  5. Na koniec dodaj sos Thai Chili Style i bazylię tajską.
Składniki
  • sezam jasny
  • trawa cytrynowa
  • limonka
  • świeża kolendra
  • bazylia tajska

Wykończenie

Sposób podania:

Podawaj w serwisie talerzowym albo bufetowym według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Przed serwisem zgrilluj połówki limonek. Udekoruj świeżą kolendrą i bazylią tajską, posyp sezamem, ułóż połówkę grillowanej limonki i cienko pokrojoną wzdłuż łodyżkę trawy cytrynowej.