ORIENTALNY FILET Z KURCZAKA Z WARZYWAMI I BASMATI

Autor przepisu: Adam Ciupka
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
Pobierz przepis
- 2 kgfiletów z kurczaka ze skórą, bez kości
- 50 mlsosu sojowego
- 50 mlsosu Thai Chili Style Wiberg
- 50 ggalangalu
- 20 gczosnku
- 20 gchili jalapeňo
- 5 gświeżej kolendry
Filet z kurczaka
Sposób przygotowania:
- Czosnek, chili, kolendrę drobno posiekaj, galangal zetrzyj na drobnej tarce i wymieszaj wszystko razem, na koniec dodając sos sojowy.
- Przygotowaną marynatą zamarynuj filety z kurczaka i przełóż do worka. Zawakuj i odłóż na ok. 1 godzinę do lodówki (wakowanie znacznie skraca proces marynowania).
- Następnie zamarynowane filety ułóż na blaszce wyłożonej papierem (skórą do góry). Skórę grubo posmaruj sosem Thai Chili Style.
- Piecz w piecu 180° przez 15 minut, bez pary.
- 1 kgryżu basmati Melvit
- 10 listków limetki kaffir
Ryż basmati
Sposób przygotowania:
- Ryż wypłucz w zimnej wodzie, przelewając go w naczyniu do momentu, aż woda będzie klarowna.
- Następnie zalej ryż 4 l zimnej wody, dodaj listki limetki i gotuj przez ok. 10 minut od momentu zagotowania (nie dodawaj soli!).
- Odcedź ryż na blaszce perforowanej lub dużym sicie, nie przelewaj wodą.
- 1 kgmieszanki chińskiej
- 200 gkiełków fasoli mung
- 200 gmini kapusty pak choi
- 200 ggrzybów shimeji
- 150 mlsosu Thai Chili Style Wiberg
- 50 gobranego czosnku
- 50 mloleju do smażenia
- 20 gbazylii tajskiej
Warzywa orientalne
Sposób przygotowania:
- Rozmroź i osusz mieszankę warzyw.
- Rozgrzej olej na dużym woku, dodaj pokrojony czosnek i poczekaj, aż zacznie skwierczeć.
- Dodaj mieszankę warzyw.
- Smaż krótko na dużym ogniu, pod koniec smażenia dodaj pokrojone pak choi, kiełki i shimeji.
- Na koniec dodaj sos Thai Chili Style i bazylię tajską.
- sezam jasny
- trawa cytrynowa
- limonka
- świeża kolendra
- bazylia tajska
Wykończenie
Sposób podania:
Podawaj w serwisie talerzowym albo bufetowym według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Przed serwisem zgrilluj połówki limonek. Udekoruj świeżą kolendrą i bazylią tajską, posyp sezamem, ułóż połówkę grillowanej limonki i cienko pokrojoną wzdłuż łodyżkę trawy cytrynowej.