PRZEPIS
wstecz

OSSOBUCO NA PURÉE ZIEMNIACZANYM Z DODATKIEM GREMOLATY I MINIWARZYW

ossobuco
OSSOBUCO

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 4

Składniki
  • 4 plastry ossobuco, każdy po 300-400 g
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • 2 łodygi selera pokrojone w plasterki
  • 2 marchewki pokrojone w plasterki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • kilka gałązek tymianku
  • 40 gkoncentratu pomidorowego
  • 300 mlbiałego wina
  • 800 mlbulionu drobiowego
  • 10 gsuszonych borowików
  • oliwa z oliwek
  • mąka pszenna do oprószenia
  • sól, pieprz

Ossobuco

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, osusz i przypraw solą oraz pieprzem. Następnie oprósz mąką i obsmaż z obu stron do uzyskania złotego koloru.
  2. Na tej samej patelni podsmaż cebulę, marchew, seler, czosnek i przyprawy.
  3. Dodaj koncentrat pomidorowy i wino, zredukuj o połowę.
  4. Całość przełóż do naczynia razem z mięsem i podlej bulionem.
  5. Przykryj i wstaw do pieca rozgrzanego do temperatury 140°C na godzinę.
  6. Po upływie tego czasu zdejmij przykrywkę i piecz kolejną godzinę do osiągnięcia miękkości.
Składniki
  • 50 gdrobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • starta skórka z cytryny

Gremolata

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki posiekaj, aż do ich połączenia się.
Składniki
  • 600 gpurée ziemniaczanego
  • 100 mlmleka
  • 50 gmasła
  • 5 marchewek mini
  • 1 topinambur
  • 1 boczniak mikołajkowy
  • oliwa
  • masło
  • mieszanka przypraw Wiberg Italia
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Wykończenie

Sposób przygotowania:

  1. Purée ziemniaczane przełóż do rondla, dodaj mleko, masło i przyprawy, podgrzej.
  2. Marchewkę i topinambur ugotuj w osolonej wodzie.
  3. Boczniaka przetnij na pół, obsmaż na oliwie, dodaj ugotowaną marchewkę i topinambur, a na koniec masło. Dopraw do smaku.
  4. Mięso ułóż na purée ziemniaczanym, następnie ułóż warzywa. Polej sosem.
  5. Całość posyp gremolatą i mieszanką Italia.