PALAK CHICKEN Z PALAK PURI

Autor przepisu: Ewelina Wdowińska
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
Pobierz przepis
- 500 gświeżego szpinaku
- 150 gwody
- 50 gorzechów nerkowca
- 2 zielone chili
- olej (do smażenia)
Pasta palak
Sposób przygotowania:
- Szpinak zblanszuj.
- Papryczkę oczyść i pokrój w plastry.
- Wrzuć papryczkę i orzechy na rozgrzany olej, podsmażaj przez chwilę.
- Dodaj do zblanszowanego szpinaku. Odstaw do wystudzenia.
- Wystudzone produkty przełóż do wysokiego naczynia, dodaj zimną wodę, zblenduj.
- 2 kgfiletów z kurczaka pokrojonych w paski Ladros
- 10 gmielonej słodkiej papryki Wiberg
- 20 goliwy chili Wiberg
- 15 gsoku z cytryny
- skórka z cytryny
- sól
- świeżo mielony pieprz
Palak chicken część 1
Sposób przygotowania:
- Do kurczaka dodaj wszystkie pozostałe składniki.
- Dokładnie wymieszaj, pozostaw do zamarynowania.
- 500 mlmleczka kokosowego
- 200 gpomidorów
- 120 gcebuli
- 15 gczosnku
- 10 gświeżego imbiru
- 10 ggaram masali Wiberg
- 5 gkozieradki
- 1 liść laurowy
- kilka ziaren kardamonu
- kilka goździków
- 5 gkminu rzymskiego
- 2 gkory cynamonu
- olej (do smażenia)
- sól
Palak chicken część 2
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzany olej wrzuć liść laurowy, kardamon, goździki, kmin i korę cynamonu. Podsmażaj przez chwilę.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Pomidory sparz, oczyść z pestek. Pokrój w kostkę.
- Czosnek oraz imbir zetrzyj.
- Do podsmażonych przypraw dodaj cebulę i podsmaż na złoto. Dodaj czosnek i imbir. Pod koniec smażenia dodaj pomidory.
- Do podsmażonych produktów dodaj wcześniej zamarynowanego kurczaka (patrz wyżej). Podsmażaj do uzyskania złotego koloru.
- Dodaj garam masalę i kozieradkę, a następnie mleczko kokosowe. Gotuj do miękkości.
- Do kurczaka dodaj wcześniej przygotowaną pastę ze szpinaku (patrz wyżej). Dopraw solą. Jeśli sos jest za gęsty, dodaj trochę wody.
- 225 gświeżego szpinaku
- 260 gmąki pszennej
- 5 gświeżego imbiru
- 5 ggaram masali Wiberg
- 1 zielone chili
- 15 mloleju
- sól
Palak puri
Sposób przygotowania:
- Szpinak zblanszuj i wystudź.
- Do wysokiego naczynia wrzuć szpinak, imbir i papryczkę, zblenduj.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj przygotowaną pulpę ze szpinaku i olej, dopraw solą i garam masalą.
- Wyrób ciasto, przykryj i odstaw na 10 minut.
- Uformuj z ciasta małej lub średniej wielkości kulki. Spłaszcz je i z każdej strony posmaruj olejem.
- Tak przygotowane porcje ciasta delikatnie rozwałkuj.
- Smaż w głębokim tłuszczu, co jakiś czas obracając.
- Odsącz.
- 400 gciecierzycy
- 200 gpomidorków cherry
- 1 jalapeño
- połowa czerwonej cebuli
- świeża kolendra
- oliwa z oliwek
- sezam
- sok z limonki
- sól i pieprz
- Garam masala Wiberg
Chana chaat
Sposób przygotowania:
- Szpinak zblanszuj.
- Papryczkę oczyść i pokrój w plastry.
- Wrzuć papryczkę i orzechy na rozgrzany olej, podsmażaj przez chwilę.
- Dodaj do zblanszowanego szpinaku. Odstaw do wystudzenia.
- Wystudzone produkty przełóż do wysokiego naczynia, dodaj zimną wodę, zblenduj.
- czerwone chili
- świeża kolendra
Wykończenie
Sposób podania:
Podawaj w serwisie talerzowym albo bufetowym według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj drobno pokrojonym chili oraz liśćmi kolendry.