PRZEPIS
wstecz

PALAK CHICKEN Z PALAK PURI

Autor przepisu: Ewelina Wdowińska

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10


Pobierz przepis
Składniki
  • 500 gświeżego szpinaku
  • 150 gwody
  • 50 gorzechów nerkowca
  • 2 zielone chili
  • olej (do smażenia)

Pasta palak

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak zblanszuj.
  2. Papryczkę oczyść i pokrój w plastry.
  3. Wrzuć papryczkę i orzechy na rozgrzany olej, podsmażaj przez chwilę.
  4. Dodaj do zblanszowanego szpinaku. Odstaw do wystudzenia.
  5. Wystudzone produkty przełóż do wysokiego naczynia, dodaj zimną wodę, zblenduj.
Składniki
  • 2 kgfiletów z kurczaka pokrojonych w paski Ladros
  • 10 gmielonej słodkiej papryki Wiberg
  • 20 goliwy chili Wiberg
  • 15 gsoku z cytryny
  • skórka z cytryny
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Palak chicken część 1

Sposób przygotowania:

  1. Do kurczaka dodaj wszystkie pozostałe składniki.
  2. Dokładnie wymieszaj, pozostaw do zamarynowania.
Składniki
  • 500 mlmleczka kokosowego
  • 200 gpomidorów
  • 120 gcebuli
  • 15 gczosnku
  • 10 gświeżego imbiru
  • 10 ggaram masali Wiberg
  • 5 gkozieradki
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziaren kardamonu
  • kilka goździków
  • 5 gkminu rzymskiego
  • 2 gkory cynamonu
  • olej (do smażenia)
  • sól

Palak chicken część 2

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzany olej wrzuć liść laurowy, kardamon, goździki, kmin i korę cynamonu. Podsmażaj przez chwilę. 
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  3. Pomidory sparz, oczyść z pestek. Pokrój w kostkę.
  4. Czosnek oraz imbir zetrzyj. 
  5. Do podsmażonych przypraw dodaj cebulę i podsmaż na złoto. Dodaj czosnek i imbir. Pod koniec smażenia dodaj pomidory.
  6. Do podsmażonych produktów dodaj wcześniej zamarynowanego kurczaka (patrz wyżej). Podsmażaj do uzyskania złotego koloru. 
  7. Dodaj garam masalę i kozieradkę, a następnie mleczko kokosowe. Gotuj do miękkości. 
  8. Do kurczaka dodaj wcześniej przygotowaną pastę ze szpinaku (patrz wyżej). Dopraw solą. Jeśli sos jest za gęsty, dodaj trochę wody.
Składniki
  • 225 gświeżego szpinaku
  • 260 gmąki pszennej
  • 5 gświeżego imbiru
  • 5 ggaram masali Wiberg
  • 1 zielone chili
  • 15 mloleju
  • sól

Palak puri

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak zblanszuj i wystudź. 
  2. Do wysokiego naczynia wrzuć szpinak, imbir i papryczkę, zblenduj.
  3. Do miski wsyp mąkę, dodaj przygotowaną pulpę ze szpinaku i olej, dopraw solą i garam masalą.
  4. Wyrób ciasto, przykryj i odstaw na 10 minut.
  5. Uformuj z ciasta małej lub średniej wielkości kulki. Spłaszcz je i z każdej strony posmaruj olejem.
  6. Tak przygotowane porcje ciasta delikatnie rozwałkuj.
  7. Smaż w głębokim tłuszczu, co jakiś czas obracając. 
  8. Odsącz.
Składniki
  • 400 gciecierzycy
  • 200 gpomidorków cherry
  • 1 jalapeño
  • połowa czerwonej cebuli
  • świeża kolendra
  • oliwa z oliwek
  • sezam
  • sok z limonki
  • sól i pieprz
  • Garam masala Wiberg

Chana chaat

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak zblanszuj.
  2. Papryczkę oczyść i pokrój w plastry.
  3. Wrzuć papryczkę i orzechy na rozgrzany olej, podsmażaj przez chwilę.
  4. Dodaj do zblanszowanego szpinaku. Odstaw do wystudzenia.
  5. Wystudzone produkty przełóż do wysokiego naczynia, dodaj zimną wodę, zblenduj.
Składniki
  • czerwone chili
  • świeża kolendra

Wykończenie

Sposób podania:

Podawaj w serwisie talerzowym albo bufetowym według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj drobno pokrojonym chili oraz liśćmi kolendry.