PRZEPIS
wstecz

PANZEROTTI CON DUE RIPIENI

Autor przepisu: Marcin Sikora

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 600 gmąki Pivetti (typ 00)
  • 10 gsuchych drożdży
  • 20 gsoli
  • 30 goliwy
  • 300 gwody
  • 50 gsiekanych pistacji

Ciasto na panzerotti

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść drożdże w wodzie.
  2. W dzieży Thermomixa umieść mąkę, sól i pistacje, dodaj wodę z drożdżami.
  3. Ciasto wyrabiaj na programie „interwał” przez około 3 minuty, a potem przełóż je do wysmarowanego oliwą naczynia.
  4. Przykryj folią spożywczą i odstaw do garowania na minimum 1 godzinę.
  5. Ciasto możesz też fermentować (przez minimum 12 godzin w lodówce).
Składniki
  • 120 gmortadeli
  • 25 gpistacji
  • 60 gmozzarelli fior di latte
  • 100 gświeżych szparagów
  • sól
  • pieprz

Farsz z mortadeli i szparagów

Wszystkie składniki pokrój w drobną kostkę, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.

Składniki
  • 125 gsolonej ricotty
  • 80 ggotowanych kasztanów
  • 10 gświeżej bazylii
  • skórka z ½ cytryny
  • świeża papryczka chili
  • sól

Farsz z kasztanów i ricotty

Kasztany posiekaj w kostkę. Dodaj rozdrobnioną ricottę, posiekaną bazylię, skórkę z cytryny i posiekane chili. Dopraw do smaku.

Składniki
  • 100 gczarnych oliwek
  • 100 gzielonych oliwek
  • 100 gsuszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 gświeżej szałwii
  • 30 mloliwy
  • sól

Tapenada

Wszystkie składniki umieścić w dzieży Thermomixa i miksuj na obrotach „6” przez około 30 sekund. Alternatywnie możesz posiekać składniki drobno nożem i dokładnie wymieszać.

Składniki
  • ciasto
  • farsze
  • olej rzepakowy
  • oliwa do smażenia

Wykończenie

Sposób wykończenia:

  1. Ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm, po czym wytnij z niego krążki.
  2. Nadziej krążki farszami, zalep i uformuj w kształt pierogów. Smaż w głębokim tłuszczu.
  3. Podawaj z tapenadą po udekorowaniu świeżymi ziołami.