PANZEROTTI CON DUE RIPIENI
Autor przepisu: Marcin Sikora
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 600 gmąki Pivetti (typ 00)
- 10 gsuchych drożdży
- 20 gsoli
- 30 goliwy
- 300 gwody
- 50 gsiekanych pistacji
Ciasto na panzerotti
Sposób przygotowania:
- Rozpuść drożdże w wodzie.
- W dzieży Thermomixa umieść mąkę, sól i pistacje, dodaj wodę z drożdżami.
- Ciasto wyrabiaj na programie „interwał” przez około 3 minuty, a potem przełóż je do wysmarowanego oliwą naczynia.
- Przykryj folią spożywczą i odstaw do garowania na minimum 1 godzinę.
- Ciasto możesz też fermentować (przez minimum 12 godzin w lodówce).
- 120 gmortadeli
- 25 gpistacji
- 60 gmozzarelli fior di latte
- 100 gświeżych szparagów
- sól
- pieprz
Farsz z mortadeli i szparagów
Wszystkie składniki pokrój w drobną kostkę, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
- 125 gsolonej ricotty
- 80 ggotowanych kasztanów
- 10 gświeżej bazylii
- skórka z ½ cytryny
- świeża papryczka chili
- sól
Farsz z kasztanów i ricotty
Kasztany posiekaj w kostkę. Dodaj rozdrobnioną ricottę, posiekaną bazylię, skórkę z cytryny i posiekane chili. Dopraw do smaku.
- 100 gczarnych oliwek
- 100 gzielonych oliwek
- 100 gsuszonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 20 gświeżej szałwii
- 30 mloliwy
- sól
Tapenada
Wszystkie składniki umieścić w dzieży Thermomixa i miksuj na obrotach „6” przez około 30 sekund. Alternatywnie możesz posiekać składniki drobno nożem i dokładnie wymieszać.
- ciasto
- farsze
- olej rzepakowy
- oliwa do smażenia
Wykończenie
Sposób wykończenia:
- Ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm, po czym wytnij z niego krążki.
- Nadziej krążki farszami, zalep i uformuj w kształt pierogów. Smaż w głębokim tłuszczu.
- Podawaj z tapenadą po udekorowaniu świeżymi ziołami.