PRZEPIS
wstecz

PASTA ALLA GRICIA

Autor przepisu: Tomasz Nakonieczny

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 350 gguanciale
  • 100 gPecorino Romano
  • 600 gRigatoni Perino
  • 10 gpieprzu Wiberg bourbon
  • 50 gbiałego masła truflowego

Pasta alla gricia

Sposób przygotowania:

  1. Guanciale pokrój w julienne.
  2. Ser zetrzyj na Microplane.
  3. Pieprz upraż na patelni, a następnie zmiskuj go w Thermomiksie.
  4. Guanciale smaż na małym ogniu, aby było złote i chrupiące. Przełóż do pojemnika.
  5. Ugotuj makaron al dente i przełóż na gorącą patelnię pozostałą po smażeniu guanciale, dodaj trochę wody z gotowania makaronu.
  6. Gdy woda częściowo odparuje, odstaw patelnię z palnika i dodaj starty ser i masło truflowe.
  7. Wszystko razem delikatnie wymieszaj i przełóż na talerz.
  8. Przed wydaniem posyp smażonym mięsem i tartym serem.
Składniki
  • 50 gPecorino Romano

Chips serowy

Sposób przygotowania:

  1. Ser zetrzyj na Microplane.
  2. Na suchej patelni wyłożonej papierem do pieczenia obsmaż ser.
  3. Gdy się rozpuści i będzie koloru złotego, zdejmij go do ostygnięcia.
Składniki
  • 50 gPecorino Romano
  • 250 gśmietanki Debic 20%
  • 1 cytryna
  • 5 gSosa Proespuma hot

Piana z sera pecorino

Sposób przygotowania:

  1. Śmietanę podgrzej do 80°C.
  2. Dodaj starty na Microplane ser i sok z cytryny.
  3. Wszystko dokładnie wymieszaj, po czym przecedź przez sito i dodaj Sosa Proespuma.
  4. Przelej do syfonu, wbij jeden lub dwa naboje.
Składniki
  • mikroliście Siejemy
  • trufle letnie

Wykończenie

Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.