PRZEPIS
wstecz

PIECZONA DORADA Z DYNIĄ, BOCZKIEM, KUSKUSEM I WAKAME

pieczona dorada z dynia
pieczona dorada

Autor przepisu: Rafał Soroczyński

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 2 kgfiletów z dorady
  • 100 mloctu z mango
  • 1 kgdyni hokkaido
  • 10 gpieprzu cytrynowego
  • 10 gsoli morskiej w płatkach
  • 150 gboczku w plastrach
  • 300 gkuskusu perłowego
  • 100 mlprzyprawy pomidorowej
  • 3 gliofilizowanego buraka
  • 100 mloliwy cytrusowej
  • 50 gkremu śliwkowego
  • 300 gwakame

Sposób przygotowania

  1. Filety z dorady zamarynuj w occie z mango, dopraw solą i pieprzem cytrynowym. Pozostaw na co najmniej godzinę w chłodnym miejscu. Następnie piecz przez ok. 5-7 min. w temp. 165°C.
  2. Dynię pokrój na mniejsze kawałki, natrzyj oliwą cytrusową i dopraw przyprawą pomidorową. Piecz z plastrami boczku przez ok. 25 min w temp. 200°C.
  3. Następnie z części przygotuj purée z oliwą cytrusową i solą, a pozostałą część pozostaw w kawałkach.
  4. Kuskus gotuj we wrzącej posolonej wodzie przez 9 min, potem zapraw przyprawą pomidorową. Po wystygnięciu podgrzewaj na maśle.
Sposób podania
Jako garnisz wykorzystaj wakame, buraka liofilizowanego, krem sliwkowy i oliwę cytrusową.