PIECZONA KACZKA Z ŻURAWINĄ, KOPYTKAMI I CZERWONĄ KAPUSTĄ
Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
Pobierz przepis
- 10 szt.nóg z kaczki
Kaczka z sosem
Sposób przygotowania:
- Nogi z kaczki upiecz zgodnie z opisem na opakowaniu na złoty kolor: w 180°C przez 15-20 minut.
- 80 gżurawiny całej mrożonej
- 50 mlsosu demi-glace
- 50 mloctu AcetoPlus żurawina Wiberg
- 50 mlemulsji śliwkowej Crema di Aceto Wiberg
- miód, sól i pieprz do smaku
Sos żurawinowy
Sposób przygotowania:
- Podgrzej sos demi-glace, AcetoPlus żurawinowy i emulsję śliwkową. Dopraw do smaku miodem, solą i pieprzem.
- Na koniec dorzuć żurawinę i delikatnie wymieszaj, tak aby owoce się nie rozpadły.
- 1 kgkapusty czerwonej z jabłkiem
Kapusta czerwona
Sposób przygotowania:
- Podgrzej kapustę na patelni.
- 1 kgkopytek ziemniaczanych
- 100 gmasła
- świeży tymianek
- sól i pieprz do smaku
Kopytka
Sposób przygotowania:
- Grzej kluski w piecu konwekcyjnym przez 10 minut w 180°C.
- Następnie podsmaż je na maśle, dodaj kilka listów tymianku i dopraw do smaku.
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj świeżym tymiankiem.