PRZEPIS
wstecz

PIECZONA KACZKA Z ŻURAWINĄ, KOPYTKAMI I CZERWONĄ KAPUSTĄ

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10


Pobierz przepis
Składniki
  • 10 szt.nóg z kaczki

Kaczka z sosem

Sposób przygotowania:

  1. Nogi z kaczki upiecz zgodnie z opisem na opakowaniu na złoty kolor: w 180°C przez 15-20 minut.
Składniki
  • 80 gżurawiny całej mrożonej
  • 50 mlsosu demi-glace
  • 50 mloctu AcetoPlus żurawina Wiberg
  • 50 mlemulsji śliwkowej Crema di Aceto Wiberg
  • miód, sól i pieprz do smaku

Sos żurawinowy

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzej sos demi-glace, AcetoPlus żurawinowy i emulsję śliwkową. Dopraw do smaku miodem, solą i pieprzem.
  2. Na koniec dorzuć żurawinę i delikatnie wymieszaj, tak aby owoce się nie rozpadły.
Składniki
  • 1 kgkapusty czerwonej z jabłkiem

Kapusta czerwona

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzej kapustę na patelni.
Składniki
  • 1 kgkopytek ziemniaczanych
  • 100 gmasła
  • świeży tymianek
  • sól i pieprz do smaku

Kopytka

Sposób przygotowania:

  1. Grzej kluski w piecu konwekcyjnym przez 10 minut w 180°C.
  2. Następnie podsmaż je na maśle, dodaj kilka listów tymianku i dopraw do smaku.
Sposób podania
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj świeżym tymiankiem.