PRZEPIS
wstecz

PIECZONE KREWETKI Z MASŁEM CAFÉ DE PARIS I MAJONEZEM CYTRYNOWO-SZAFRANOWYM

Autor przepisu: Adam Ciupka

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 1 kgkrewetek tygrysich 16/20
  • 50 gmiękkiego masła
  • 20 gposiekanych kaparów
  • 10 gprzetartego czosnku
  • 2 lyzeczkiposiekanej natki pietruszki
  • 1 drobno pokrojona szalotka
  • 1 lyzkastartej skórki pomarańczowej
  • 1 lyzkasoku z cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Masło i Krewetki

Sposób przygotowania:

  1. Masło wymieszaj z kaparami, czosnkiem i przyprawami.
  2. Krewetki oczyść, pozostawiając ogonki.
  3. Rozetnij je tak jak do sushi, ułóż na płasko i posmaruj cienką warstwą przygotowanego masła Café de Paris.
  4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 6-8 minut.
Składniki
  • 2 duże żółka jaj
  • 150 mloleju z pestek winogron
  • 50 mloliwy z oliwek
  • 20 mlwody
  • 10 mlsoku z cytryny
  • 0,5 gszafranu
  • sól
  • pieprz

Majonez

Sposób przygotowania:

  1. Szafran namocz w wodzie i soku z cytryny.
  2. Dodaj całość do żółtek i dokładnie wymieszaj.
  3. Wciąż energicznie mieszając, cienkim strumieniem wlewaj olej oraz oliwę, aż powstanie majonez.
  4. Dopraw solą i pieprzem.
Wykończenie
Serwuj krewetki z cytrynowo-szafranowym majonezem, całość udekoruj szczypiorkiem.