PIECZONY ŁOSOŚ NA PURÉE Z MANGO, Z GREJPFRUTEM I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI
Autor przepisu: Kamil Awłas
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 2 kgłososia Mowi Supreme
- 1,2 kgpurée z mango
- 3 czerwone grejpfruty
- 150 gmigdałów w płatkach
- 300 gsałaty lodowej
- 200 gmelona galia
- 200 gmelona cantaloupe
- 200 gmango
- ocet AcetoPlus owoce cytrusowe Wiberg
- rzodkiewki, kwiaty, mięta, sól
- pieprz pomarańczowy
Sposób przygotowania
- Filety oczyść i wykrój z nich steki.
- Dopraw solą i pieprzem pomarańczowym.
- Purée zredukuj, dodając do smaku odrobinę cukru i soku z cytryny.
- Z melonów wydrąż kulki i zamarynuj je w cytrusowym AcetoPlus.
- Część melona i mango pokrój w paski julienne i wymieszaj z sałatą.
- Łososia upiecz w piecu w temperaturze 180°C przez około 7 minut.
- Wyłóż purée, ułóż na nim kawałki łososia, dodaj sałatkę.
- Udekoruj danie filetami z grejpfruta, połówkami rzodkiewek, kwiatami i miętą.
- Na koniec oprósz wszystko prażonymi migdałami.