PRZEPIS
wstecz

PIECZONY MUS SZPARAGOWY Z ZIELONĄ SAŁATKĄ

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 200 gzielonych szparagów
  • 120 ggrissini lub krakersów
  • 100 gricotty
  • 100 gserka Debic
  • 100 gświeżego szpinaku
  • 80 grozpuszczonego masła
  • 50 gposiekanej dymki
  • 30 gmixu ziaren (np. siemię lniane, słonecznik, dynia) i orzechów
  • 3 jaja
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa do smażenia
  • świeże oregano
  • sól
  • pieprz

Mus szparagowy

Sposób przygotowania:

  1. Krakersy i ziarenka rozdrobnij w Thermomixie, dodaj masło i mieszaj do połączenia.
  2. Małe foremki lub ringi posmaruj masłem.
  3. Wyłóż foremki na pergamin i przełóż do nich zmiksowaną mieszankę na grubość 0,7 cm.
  4. Od szparagów oddziel główki i odłóż je do sałatki, resztę pokrój na plasterki.
  5. Dymkę, szparagi i czosnek duś na oliwie przez około 3-5 minut.
  6. Na koniec dodaj szpinak. Chwilę podgrzej, aby liście opadły. Przełóż do Thermomixa i zmiksuj na gładko.
  7. Masę przetrzyj przez sito.
  8. Do masy dodaj ricottę, serek Debic, jaja, zioła i przyprawy.
  9. Piecz mus w 160°C przez około 30 minut.
Składniki
  • 150 gbrukselki
  • 50 gjarmużu
  • 40 ggroszku cukrowego
  • 4 minicukinie
  • kiełki groszku
  • główki szparagów (pozostałe po przygotowaniu musu)

Zielona sałatka

Sposób przygotowania:

  1. Brukselkę podziel na listki, resztę warzyw oczyść.
  2. Wszystkie warzywa zblanszuj w osolonej wodzie.
  3. Cukinię i główki szparagów pokrój cienko wzdłuż.
Składniki
  • 120 mlsosu ponzu
  • 80 mloleju rzepakowego
  • 20 mloleju z orzeszków ziemnych
  • 20 gmusztardy Pommery Moutarde de Meaux
  • 20 mlsoku z limonki
  • 20 mlsyropu klonowego
  • sól
  • pieprz

Dressing ponzu

Sposób przygotowania:

  1. Musztardę wymieszaj z sokiem z limonki, sosem ponzu i syropem klonowym.
  2. Mieszając, powoli dodawaj oleje. Dopraw do smaku.
Składniki
  • serek Debic
  • oliwa pietruszkowa
  • mieszanka przypraw Wiberg Masala Aphrodite
  • prażone pistacje

Wykończenie

Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Do dekoracji możesz wykorzystać serek Debic, oliwę pietruszkową, mieszankę Wiberg Masala Aphrodite i prażone pistacje.