PRZEPIS
wstecz

PIECZONY ŁOSOŚ NA PURÉE Z MANGO, Z GREJPFRUTEM I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI

pieczony łosoś z mango
łosoś z mango

Autor przepisu: Kamil Awłas

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 2 kgłososia Mowi Supreme
  • 1,2 kgpurée z mango
  • 3 czerwone grejpfruty
  • 150 gmigdałów w płatkach
  • 300 gsałaty lodowej
  • 200 gmelona galia
  • 200 gmelona cantaloupe
  • 200 gmango
  • ocet AcetoPlus owoce cytrusowe Wiberg
  • rzodkiewki, kwiaty, mięta, sól
  • pieprz pomarańczowy

Sposób przygotowania

  1. Filety oczyść i wykrój z nich steki. 
  2. Dopraw solą i pieprzem pomarańczowym. 
  3. Purée zredukuj, dodając do smaku odrobinę cukru i soku z cytryny. 
  4. Z melonów wydrąż kulki i zamarynuj je w cytrusowym AcetoPlus. 
  5. Część melona i mango pokrój w paski julienne i wymieszaj z sałatą. 
  6. Łososia upiecz w piecu w temperaturze 180°C przez około 7 minut. 
  7. Wyłóż purée, ułóż na nim kawałki łososia, dodaj sałatkę. 
  8. Udekoruj danie filetami z grejpfruta, połówkami rzodkiewek, kwiatami i miętą. 
  9. Na koniec oprósz wszystko prażonymi migdałami.