PRZEPIS
wstecz

PIEROŻKI WONTON

Autor przepisu: Damian Nowakowski

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10


Pobierz przepis
Składniki
  • BULION
  • 1,2 kggolonek wieprzowych
  • 300 gmarchwi
  • 300 gbiałej cebuli z łupiną
  • 200 ggrzybów shiitake
  • 70 gświeżego imbiru, startego
  • 45 gsosu umami N° 1 Wiberg
  • 2 papryki peperoni, przekrojone na pół
  • 2 łodygi trawy cytrynowej, rozgniecione
  • 1 główka czosnku
  • 5 gsoli
  • 4 litry wody
  • ZAPRAWA
  • 80 gsosu sojowego
  • 50 gpasty gochujang
  • 30 goleju sezamowego Wiberg
  • 20 gPrimerby czosnkowej Knorr

Bulion z pieczonych golonek

Sposób przygotowania:

  1. Golonki natrzyj solą i zapiecz w temperaturze 230°C do zarumienienia.
  2. Przełóż do garnka z resztą składników i gotuj do miękkości mięsa.
  3. Odcedź bulion (potrzebujesz 1,5 litra bulionu – jeśli wyjdzie więcej, zredukuj, a jeśli mniej, to dolej wody).
  4. Dodaj składniki zaprawy i zagotuj.
Składniki
  • 60 gdymki ze szczypiorem, posiekanej
  • 40 gpasty gochujang
  • 45 gwody
  • 20 gmiodu
  • 20 gsosu sojowego
  • 20 gsosu ostrygowego
  • 10 goleju sezamowego
  • 10 gsezamu
  • 5 goctu ryżowego

Sos do pierożków

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Składniki
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 300 gkrewetek, posiekanych
  • 150 gdymki ze szczypiorem, posiekanej
  • 50 gmarchwi, startej
  • 50 gpak choi, posiekanego
  • 25 gPrimerby czosnkowej Knorr
  • 20 gsosu sojowego
  • 10 gsosu sriracha
  • 10 gsosu rybnego
  • 5 gświeżego imbiru, startego
  • 5 gskrobi kukurydzianej
  • 1 opakowanie ciasta wonton do gotowania

Pierożki wonton

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj krewetki ze skrobią, a następnie połącz wszystkie składniki.
  2. Na jeden płat ciasta nakładaj małą łyżeczką farsz. Zwilż wodą rogi ciasta. Przy pomocy tej samej łyżeczki wciśnij farsz w ciasto, trzymając je między palcem wskazującym, a kciukiem, i zaciśnij sakiewkę.
  3. Gotuj w wodzie około 3 minut od wypłynięcia.
Składniki
  • edamame
  • groszek cukrowy
  • szczypior od dymki
  • mikroliście pachnotki (shiso)

Wykończenie

Sposób podania:

  1. Pierożki serwuj w bulionie, a w oddzielnym naczyniu – sos do maczania. Podawaj w serwisie talerzowym albo bufetowym.
  2. W roli dekoracji wykorzystaj blanszowane edamame i groszek, grubo siekany szczypior oraz mikroliście.